Eesti osaleb maavärinas kannatanud Itaalia ajaloomälestiste renoveerimisel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abruzzo maakonna pealinna L'Aquila kevadise maavärina purustused.
Abruzzo maakonna pealinna L'Aquila kevadise maavärina purustused. Foto: AFP / Scanpix

Eesti välisminister Urmas Paet ja esimese Itaalia välisministrina Eestis ametlikul visiidil olev Franco Frattini arutasid Eesti ja Itaalia koostöö võimalusi käesoleva aasta 6. aprillil Itaaliat tabanud ohvriterohkes maavärinas kannatanud ajaloomälestiste renoveerimisel.

Välisminister Paeti sõnul aitab Eesti kaasa Abruzzo maakonna ajaloo- ja kultuuripärandi taastamisele, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Itaalia ei vajanud küll abi päästetöödeks vahetult pärast maavärinat, kuid esitas Euroopa Liidu riikidele abipalve ühendada jõud
ajaloomälestiste taastamisel,» ütles Paet. «Tahame tulla vastu Itaalia valitsuse palvele ja anname oma panuse linna taastamiseks,» lisas ta.

Eesti ja Itaalia välisminister allkirjastasid täna, 8. septembril ka Eesti Vabariigi valitsuse ja Itaalia Vabariigi valitsuse vahelise organiseeritud kuritegevuse, terrorismi ja ebaseadusliku narkootikumidega kaubitsemise vastase koostöökokkuleppe.

Paet ja Frattini arutasid ka ELi rändepoliitika küsimusi. Välisminister Paeti sõnul mõistab Eesti piiririigina väga hästi Itaalia ja teiste Euroopa lõunapoolsete riikide muresid seoses rändeküsimustega. «Vahemereäärsete riikide üha tõsisemaks muutuv olukord illegaalsete immigrantide vastuvõtmisel ja tagasisaatmisel nõuab Euroopa Liidu liikmesmaade kiiret reageerimist ja solidaarsust,» lausus Paet.

Eesti panustab ebaseadusliku sisserände probleemide lahendamisse eelkõige läbi osalemise Euroopa Piirivalveagentuuri FRONTEX töös. «Oluline on keskenduda arengukoostööle ning võitlusele migratsiooni algpõhjustega, nagu näiteks vaesus, sõjalised konfliktid, keskkonnakatastroofid. Samuti on oluline teha koostööd rände lähte- ja transiidiriikidega, et tõsta nende arengutaset ja sealsete inimeste soovi ja võimalust oma koduriigis elada,» lisas Paet.

Infotehnoloogia senisest efektiivsem kasutamine ELi sisejulgeoleku valdkonnas on välisminister Urmas Paeti sõnul väga oluline. «Infosüsteemide arengust ja uute kasutuselevõtust tingituna suureneb lähitulevikus Euroopa riikide poolt kasutatavate infosüsteemide arv märkimisväärselt, mistõttu peame vajalikuks kindla Euroopa Liidu vastutava agentuuri loomist,» selgitas Paet. «Võttes arvesse Eesti arenenud IT sektorit usume, et Eesti võiks olla heaks asukohaks sellele loodavale institutsioonile,» lisas ta.

Välisminister Urmas Paet ja tema Itaalia kolleeg Franco Frattini tõdesid, et Eesti ja Itaalia vahelised kontaktid on märkimisväärselt tihedad. «Järgmisel aastal on meil koostöös Itaalia väliskaubandusministeeriumi ja välisministeeriumiga kavas korraldada Tallinnas ärifoorum, mis annab loodetavast hoogu juurde ka Eesti ja Itaalia ettevõtjate vahelistele kontaktidele,» lausus Paet. 2001. aastal toimus esimene Eesti ärimeeste ja majandusametnike töövisiit Itaaliasse. 2005. aastal leidis aset Tallinnas äriseminar, kus osales ligi 70 Itaalia ettevõtjat.

Paet kutsus Itaaliat ka osalema Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 projektis.

Kõneldes olukorrast Afganistanis pidas välisminister Paet vajalikuks täiendavaid jõupingutusi ning tõhusamat koordineerimist nii ELi, NATO kui ÜRO Afganistani abimissiooni tegevustes.

Läänemere regiooni tulevikust rääkides toonitas välisminister Paet, et Läänemere strateegia vastuvõtmine oktoobri ülemkogu algul on väga oluline. «Läänemere maade koostöö võiks olla väga edukaks näiteks ka teistele Euroopa Liidu regioonides loodavatele uutele initsiatiividele, mille tulemusel peaks tervikuna kasvama kogu liidu konkurentsivõimelisus,» sõnas Paet.

Ministrid arutasid kohtumisel veel ELi laienemisega seonduvat, Idapartnerluse teemasid, ÜRO julgeolekunõukogu reformi ning ELi suhteid Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles