Masu ajab endised sõltlased uuesti süstla otsa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Viimase aja trend narkomaanias on nukker - inimesed, kes suutsid endale töö hankida ja vabaneda süstlaorjusest, on taas leidnud tee narkokeskusse süstalt vahetama, kirjutavad Viktor Sepp ja Kristi Leppik ajalehes Postimees.

«Aga mis mul muud ikka teha on,» vastas 23-aastane narkosõltlane Deniss küsimusele, miks ta end süstib. Noormees kaotas paar kuud tagasi töö, elu muutus ilma rahata raskeks ja muresid järjest kogunes.

Kurvaks muudab Denissi olukorra see, et peaaegu poolteist aastat oli mees süstimisest puhas. «Narkots aitab unustada,» rääkis Deniss. «Kui ma süstin, siis mul ei ole probleeme.»

Denissi juhtumiga sarnased stsenaariumid muutuvad Tallinna MTÜ Pealinna abikeskuse juhi Ene Villaku sõnul üsna sagedasemaks.

«Tagasi on tulnud need kliendid, kellel läks juba päris hästi ja kes endaga enam-vähem toime tulid,» ütles Villak ohates.

Pealinna abikeskuses oli juuli külastajate arv võrreldes eelmise aastaga ligi 40 protsenti suurem, uutest nägudest külastab keskust umbes kaks-kolm inimest päevas.

Ka pidavat keskusest abi paluma terved perekonnad - mees vahetab süstlaid, naine suhtleb sotsiaaltöötajaga. Süstalde vahetamine tähendab seda, et vältimaks haiguste, näiteks HIVi levikut, saavad narkomaanid vahetada oma vanu süstlaid ühekordsete süstalde vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles