Tallinna Tehnikaülikool koondub lähiaastatel ühtseks õpikeskuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajate tee ja Akadeemia tee nurgale kerkib 2009. aasta kevadeks uus raamatukogu ning majandus- ja humanitaarteaduskonna hoone. Eskiis valmis arhitektuuribüroos AET Arhitektid.
Ehitajate tee ja Akadeemia tee nurgale kerkib 2009. aasta kevadeks uus raamatukogu ning majandus- ja humanitaarteaduskonna hoone. Eskiis valmis arhitektuuribüroos AET Arhitektid. Foto: Repro

Tallinna Tehnikaülikool koondab 2009. aastaks kõik oma õppehooned, ühiselamud ja muud asutused Mustamäele Ehitajate ja Akadeemia tee ning Sõpruse puiestee piirkonda.

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) hakkab lähiajal kiiresti uuenema. Eelmisel nädalal algatas linnavalitsus Ehitajate tee, Üliõpilaste tee, Raja tänava ja Akadeemia tee vahelise ligi 35 hektari suuruse maa-ala detailplaneeringu koostamise.

Plaan näeb ette moodsa raamatukogu, majandus- ja humanitaarteaduskonna hoone, uute ühiselamute ning muude kõrgkoolile vajalike rajatiste püstitamise paari järgneva aasta jooksul.

TTÜ arendusprorektor Andres Keevallik peab väga oluliseks, et ülikool areneb koos Tallinna Tehnopoliga ehk tehnoloogiapargiga.

Tehnopol asub TTÜ külje all ning on üliõpilastele hea praktikakoht, kõrgtehnoloogiliste töötluste sünnipaik ja tootmiskeskus. Tehnoloogiapargi detailplaneeringu algatas linnavalitsus 2004. aastal.

Kõik ühes kohas

«Meie idee on koondada kogu tehnikaülikool Mustamäe campus’esse ehk ülikoolilinnakusse,» märkis Keevallik. «Maad on siin rohkem kui 60 hektarit, ruumi jätkub nii teadusasutustele kui ka spordirajatistele.»

TTÜ üks uhkemaid uusi hooneid on viiekorruseline raamatukogu, mis peaks 2009. aasta kevadeks kerkima Ehitajate ja Akadeemia tee nurgale. Maja ühele maa-alusele korrusele tuleb raamatuhoidla, teisele 125-kohaline autoparkla.

Raamatukogu kõrvale Akadeemia tee äärde on kavas ehitada majandus- ja humanitaarteaduskonna hoone. Sinna kolib Kopli ajaloolisest majast majandustudengite õpe ning Sütiste teelt sotsiaalteaduste õppetool. Ka see maja valmib 2009. aasta kevadel.

TTÜ maa-alal saab uue kodu ka IT-Kolledž, mis siiani on tegutsenud Sakala keskuse majas. Hoone ehitus kõrgkooli endise autobaasi kohal juba käib. Samuti kerkib ülikoolilinnakusse kaks uut ühiselamut.

Kaks 1960. aastatel püstitatud ühiselamut läheb aga lammutamisele. Tudengite elutingimuste parandamiseks on tehnikaülikool viimastel aastatel püstitanud kolm moodsat hoonet.

Keevalliku sõnul ei piirdu korralik ülikoolilinnak ainult teadusasutuste ja õppehoonetega. Seetõttu on TTÜ-l kavas renoveerida staadion ning ehitada praeguse spordihoone juurde ujula ja spaa.

Poole maksab ülikool

Viimast hakkab projekteerima Eesti kuulsamaid arhitekte Raine Karp, kes on ka alles hiljuti põhjaliku noorenduskuuri läbi teinud spordihoone autor.

Staadioni renoveerimisel tahab TTÜ koostööd teha linnavalitsuse ja Mustamäe linnaosaga. Staadionile on kavas ehitada tribüünid ning teenindushoone.

Keevalliku sõnul läheb tehnikaülikooli ühtekoondamine maksma umbes miljard krooni. Alla poole sellest loodab TTÜ saada oma 1,2 miljardi suurusest eelarvest.

Majandus- ja humanitaarteaduste hoone ehitamiseks laekub raha praeguste Kopli ja Sütiste tee majade müügist. Ühiselamute rajamiseks investeerib teatud summa ka riik.

Puudujääv raha tuleb paratamatult laenata, raamatukogu ehitamiseks on aga lootust saada raha ka ELi tõukefondidest.

Tehnikaülikooli uued ehitised

• Raamatukoguhoone, maksumus 200 mln kr. Valmib 2009. aasta kevadel.

• Majandus- ja humanitaarteaduskonna hoone, maksumus 200 mln kr. Valmib 2009. aasta kevadel.

• Kaks ühiselamut 650 tudengile, maksumus 220 mln kr. Valmivad 2008. ja 2009. aastal.

• IT-Kolledži hoone, maksumus 90 mln kr. Valmib 2008. aasta alguses.

• IT teaduskonna hoone renoveerimine, maksumus 60 mln kr. Valmib 2007. aasta kevadel.

• Ujulakompleks ja spaa. Projekteerimine on alanud.

Allikas: TTÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles