Pärnu eksametniku pistiselooga on seotud Teede Tehnokeskus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enno Tammekivi
Enno Tammekivi Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pistise võtmise kahtluse tõttu tänavu talvel kaitsepolitsei huviorbiiti sattunud Pärnu ehitusteenistuse endine juhataja Enno Tammekivi võttis uurimisandmetel raha ASilt Teede Tehnokeskus ja sellega seotud isikutelt.

Kui Tammekivi sai kohtueelse uurimise lõppedes süüdistuse pistise korduvas võtmises, siis pistise andmises süüdistatuna ootab koos temaga kohtutee ka juriidlise isikuna Teede Tehnokeskust ning firma osakonnajuhatajat Jüri Kivi, juhatuse liiget Valev Kuusemäed ning endist juhatuse liiget Hillar Varikut.

Pärnu maakohus pidas Tammekivi süüasjas kolmapäeval korraldava eelistungi, kus süüdistatavate kaitsjad tegid ettepaneku süüasja lõpetamiseks otstarbekuse kaalutlusel ehk oportuniteediga. Kuna prokuratuur palus taotluse osas seisukoha võtmiseks lisaaega, otsustas kohus jätkata eelistungiga 15. septembril.

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt võttis aastail 2006-2007 Pärnu linnavalitsuse ehitusteenistuse juhatajana töötanud endine reformierakondlane Tammekivi vastutasuna oma ametiseisundit kasutades toimepandud tegude eest erinevat vara veidi rohkem kui 600 000 krooni ulatuses.

Olles vastutav isik ehitusteenistuse vallas ning osaledes lihtmenetluse riigihangete korraldamisel, valis Tammekivi välja ettevõtted, kellele saata hinnaküsitlused. Sellega tagas ta äriühingute osalemise hankes.

Süüdistuse järgi olid riigihanked peamiselt seotud tee-ehitusega ning Pärnu linnalt töid saanud ettevõtte esindajad andsid Tammekivile vastutasuks erinevaid ehitusmaterjale ning sanitaartehnikat.

Pistise korduva võtmise ja andmise eest näeb karistusseadustik ette kuni viieaastase vangistuse.

Tammekivi lahkus linna teenistusest tänavu veebruaris, kui kaitsepolitsei tema töö- ja elukoha läbi otsis ning prokuratuur kriminaalasja algatas. Toona ütles mees Raadio Pärnule, et tema südametunnistusel ei lasu mingisugust süüd ja ta lahkub ametist tervislikel põhjustel.

Hiljem kinnitas Tammekivi meediale, et sai oma healt sõbralt, kellega on olnud 25 aastat tuttav, osta ehitusmaterjali käibemaksu võrra odavamalt ja nüüd tõlgendatakse seda pistisena.

Tammekivi sõnul nähtub süüdistusest, et ametnikuna töötav inimene ei tohi sõpradelt laenu võtta ega lävida isiklikul pinnal nendega, kellega tööalaselt kokku puututakse. Ta olevat enda sõnul nüüd mõistnud, et ametnik ja vaba inimene on kaks erinevat mõistet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles