Kaitseminister peatas võidusamba eest maksmise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusambani viib pikk trepp.
Võidusambani viib pikk trepp. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Jaak Aaviksoo algatas Vabadussõja võidusamba tehnilise seisukorra ja võimalike tulevaste riskide hindamise ning peatas senikauaks käskkirjaga Tšehhi firmale Sans Souci samba eest raha maksmise.

Minister andis käskkirjaga ülesande hinnata Vabadussõja võidusamba tehnilist seisukorda ja võimalikke tulevasi riske ning määras selle eest vastutavaks kantsler Riho Terrase.

«Vabadussõja võidusamba näol on tegemist keerulise ja unikaalse rajatisega, mistõttu soovib kaitseministeerium ära kaardistada ka võimalikud tehnoloogilised riskid, mis sammast järgmiste aastakümnete jooksul mõjutada võivad, samuti samba käitamise maksumuse aastakümnete peale,» põhjendas ministri otsust ministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

Kuna monument peab püsima aastakümneid ning jääb pärast garantiiperioodi Eesti spetsialistide hallata, on neil vaja end kõikide üksikasjade ja võimalike riskidega kurssi viia, lisas ta. «Sedasi toimides tagame samba halduse Eesti poolt üle võtmise ettevalmistunult,» lisas Kuimet.

Ekspertiis peaks valmima mitte varem kui järgneva 2-3 kuu jooksul.

Seniks kuni ekspertiisi tulemused selguvad, peatas minister väljamaksed samba ehituse eest. «Tegemist on lepingujärgse, viimase osamaksega, mis makstakse Sans Soucile välja pärast meievaheliste läbirääkimiste edukat lõpetamist ning Vabadussõja võidusamba juures ilmnenud väikeste vigade parandamist,» sõnas Kuimet.

Kokku 62,59 miljonist kroonist on Eestil jäänud samba eest veel tasuda 5,3 miljonit. 

Kuimet kinnitas, et tšehhidega sõlmitud leping näeb ette vajadusel maksete ajatamise ning seetõttu ministri otsusest maksed peatada hiljem mingeid leppetrahve ei kaasne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles