Kasiinode võim Eestis on kõvem kui mujal Euroopas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruletilaud
Ruletilaud Foto: Repro

Kasiinode võim mänguturule on Eestis viis korda suurem kui Euroopa Liidus keskmiselt, sest igast mängimisele kulutatud kroonist saavad kasiinod Eestis 74 senti, mujal Euroopas keskmiselt 15 senti.

Ligi viiekordne vahe selgub mullu suvel Euroliidu mänguteenuste turu kohta tehtud uuringust, kirjutab Sulev Vedler Eesti Ekspressis.

Uuringu koostas Šveitsis asuv võrdleva õiguse instituut (Instituit suisse de droit compare).

Võimsam on kasiinode mõju mänguturule vaid Luksemburgis, kus kasiinondus kogub 81 protsenti tuludest.

Kuid Luksemburgis elab kokku 475 000 inimest ning seal tegutseb vaid üks kasiino, kus raporti koostamise ajal töötas 218 mänguautomaati ja kuus mängulauda, teatab väljaanne.

Eestis seevastu töötas uuringu läbiviimise ajal ligi 2000 mänguautomaati ning 75 mängulauda. Aastatel 1992-2005 avati siin 75 kasiinot, mida opereeris 15 firmat.

Seega tegutseb uuringu andmetel Eestis üks kasiino või mängusaal iga 538 täiskasvanud elaniku kohta.

2004. aastal külastas Eestis kasiinosid 17 protsenti elanikkonnast ehk pea iga kuues elanik.

Veel kirjutatakse ajalehes, et Iirimaal ja Küprosel on kasiinod täielikult keelatud ja mõnes riigis, nagu näiteks Rootsi ja Soome, on lubatud vaid üks operaatorfirma.

Prantsusmaal, Saksamaal, Luksemburgis ja Poolas peavad mängupõrgud asuma selleks ette nähtud linnades või niinimetatud mängutsoonides.

Lisaks nõutakse paljudes Euroopa kasiinodes klientidelt sissepääsutasu, nad peavad tuvastama oma isiku ning sageli lisandub meestele nõue kanda pintsakut.

Kui Eestis peavad kasiinod ära andma 60 protsenti tuludest, siis näiteks Saksamaal võetakse neilt ära 92 protsenti.

Soomes ja Rootsis võtab riik ära kogu kasiinode kasumi, mis jagatakse tervise- ja hoolekandeühingute vahel.

Eurooplaste lemmik olevat uuringu järgi kasiinode asemel hoopis loterii, mis annab 45 protsenti mänguturu tulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles