Vaher: hulk narkoteemalisi müüte vajab ümberlükkamist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Toomas Huik / Postimees

Siseminister Ken-Marti Vaher leiab, et avalikkus peab narkomaaniat endiselt Ida-Virumaa probleemiks ja tema hinnangul püsib uimastisõltuvusega seoses müüte, mis vajavad selgitamist.

«Oluline on see, et me väikeriigina võtame seda probleemi äärmiselt tõsiselt, kuigi võib samas möönda, et avalikkuse silmis võib mingitel hetkedel tajuda, et narkomaania teema, narkomaanidega tegelemine, see on ju ainult mingi Ida-Virumaal asuv või teises inforuumis viibivate isikute probleem.» rääkis Vaher valitsuse pressikonverentsil.

«Ei ole – Eesti kodanike arv kahjuks tõuseb üledoosi surnud isikute seas. Probleem ei ole eelkõige Ida-Virumaa, vaid tegelikult on probleem eelkõige Tallinn kui suurim omavalitsus. On hulk müüte, mida tuleb alati ümber lükata, mis vajavad selgitust,» ütles minister.

Vaheri sõnavõtt oli vastus tänases Eesti Ekspressis ilmunud artiklile, milles tuuakse välja, et kuigi narkokuritegude karistusi kümne aasta eest karmistati, on narkosurmade arv kõigi aegade kõrgeimal tasemel ja uimastiäri lokkab.

«Narkomaania teema on väga-väga mitmekihiline,» sõnas Vaher ja tõi välja, et karistuste karmistamine 2004. aastal muutis kohtupraktikat ja aitas kaasa uimastite pakkumise vähendamisele. Kui 21. sajandi alguses pääsesid narkoärikad tingimisi karistuse või viieaastase vangistusega, siis nüüd ootab neid ees kuni 18 aastat vangistust, ütles minister.

Vaher rõhutas, et karistuspoliitika ja pakkumise vähendamiseks suunatud sammudega üksi narkomaaniat ega narkosurmasid ei vähenda. «Väga olulised on ka nõudluse vähendamine, eelkõige alaealistele suunatud ennetustöö, ühiskonna teadlikkuse tõus ning uimastisõltlaste rehabilitatsioon ja ravi. Kui need kiratsevad, mis on olnud kahjuks probleemiks Eestis, siis me ei saa rääkida sellistest tulemustest, mida me ootame,» rääkis minister.

Ta märkis, et praegused surmad on eelmise sajandi lõpus aset leidnud narkoepideemia tagajärg, kuna enamasti surevad fentanüüli üledoosi just pikaaegsed sõltlased. «Need juured ulatuvad aastate taha, seega me täna tegeleme paljuski tagajärgedega. See on väga kallis, see nõuab äärmisel palju raha. Veelkord – ühe sammuga narkomaaniat kui äärmiselt mitmekihilist teemat tulemuslikuks ei muuda. Siin on nii ravi, ennetustöö kui pakkumise vähendamise osas tugevaid samme vaja,» rääkis Vaher.

Ta tõi välja, et politsei on tugevdanud fentanüüli vastast võitlust ja moodustatud on uimastiennetuse valitsuskomisjon, mille eesmärk on ühendada erinevaid narkovõitlusega seotud ametkondi. Samuti läheb sel aastal jaotamisele ligi pool miljonit eurot alaealistele suunatud narkoennetusprojektide jaoks ning ka järgmisel aastal on ennetustööks ja nõudluse vähendamiseks plaanitud miljoneid eurosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles