Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Ujuja ja filmistaar Anette Kellermann üritas 1907. aastal esimese austraallannana ujuda üle La Manchi väina. Ta oli esimene naine, kes kandis ujudes üheosalist trikood. Ka filmikunstis suutis ta olla esimene ühe saavutusega. Millisega?

2. Sellest inimesest kirjutades saab kasutada märksõnu Kiviõli, Jõhvi, Montreali ülikool ja keemiainseneri diplom, töö Shelli firmas jne. Pensionile jäänult toimetas Vaba Eestlast, oli tunnustatud koorijuht ning rahvakunstiansambli Vikerlased asutaja ja juhendaja. Tema reisikirjad algasid alati sõnadega «Armas August» ja lõppesid «Sinu sõber Sass». Kellest on jutt?

3. 1751. aastal ilmus esimese prantsuse entsüklopeedia esimene köide. Teatmeteos kandis pealkirja «Entsüklopeedia ehk teaduste, kunstide ja käsitööde seletav sõnaraamat». Trükise vastu olid kiriku- ja ametivõimud ning esimesed kaks köidet hävitati. Teose trükkimise eest ähvardas vangla. Koostaja jätkas siiski illegaalselt ja 1772. aastaks oli 28 köidet välja antud. Hiljem lisandus veel 5 lisaköidet. Kes oli koostaja?

4. Mille poolest on eesti keeles eriline sõna «kirstuvõti»?

5. Kelle peas kasvab kõige rohkem juuksekarvu, kas blondide, brünettide või punapeade?

Vastused: 1. Esimene naine, kes esines filmis alasti (Daughter of the Gods, 1915). 2. Olaf Kopvillem. 3. Denis Diderot. 4. Sõnas on kuus kõrvutiasetsevat tähte tähestikulises järjekorras. 5. Blondide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles