Eluaegne vang manipuleeris kohtuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Tali ja advokaat Sven Sillari.
Andrei Tali ja advokaat Sven Sillari. Foto: Liis Treimann

Harju maakohus oli täna sunnitud Murru vangla eksjuhtide ja vangide üle peetava kohtuprotsessi taas edasi lükkama, sest eluaegse vangi Andrei Tali väitel toodi ta sel nädalal Viru vanglast vangla haiglasse ravile. Haigete üle Eestis teatavasti aga kohut ei mõisteta.

«Mu käed on põletikust paistes ja valutavad,» kurtis Tali, demonstreerides samal ajal oma tätoveeritud käsivarsi. «Olen pool aastat taotlenud ravi, augustis kohtusin nahaarstiga, aga alles enne kohtuistungit toodi mind nüüd siis lõpuks haiglasse,» nurises ta.

Samas olevat Tali enda sõnul asja kiirest lahendamisest väga huvitatud, ent valust närvilisena ei saavat ta siiski istungil osaleda.

Kohus kohtunik Helve Särgava eesistumisel selgitas vaheajal välja, et Tali oli tõesti toodud vangla haiglasse, mistõttu kohus lükkaski asja arutamise edasi. Ent kuna täna oli kohtusaalis justiitsministeeriumi ametnikke (vanglad alluvad justiitsministeeriumile), lubas Särgava saata neile kirja küsimusega, miks Talit varem ravima ei hakanud.

33 korda arsti jutul

Postimehe palvel kommenteerib juhtunut justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus. «Kinnipeetav Tali on käesoleval aastal viibinud 33 korral Viru vangla meditsiinitöötaja
vastuvõtul, seega on täielik vale, et tal puudus võimalus arsti juurde pääseda,» teatab Kõmmus.

Tallinna vangla haiglasse toodi Tali põhjusel, et tal on järgmiseks nädalaks määratud plaaniline eriarsti konsultatsioon, mis ei ole aga mitte kuidagi seotud kohtuistungiga ega tema kaebustega tänasel istungil. Haiglas ei viibinud Tali voodihaigena, kes vajab statsionaarset ravi, vaid ootas lihtsalt eriarsti vastuvõttu.

Pealinna vangla haiglasse toodi Tali juba sel nädalal tulenevalt kinnipeetavate plaanilise saatmise transpordi graafikust - arsti vastuvõtt on talle määratud järgmiseks esmaspäevaks.

«Mis puudutab Tali tänasel istungil esitatud kaebusi, siis on tegemist kroonilise terviseprobleemiga. Vangla haiglas viibimise ajal on ta olnud stabiilses seisundis ja uute kaebusteta.

Seega võib kokkuvõtteks öelda, et Tali tänastel kaebustel ei olnud mingit pistmist
konsultatsioonidega, milleks ta Tallinna vangla haiglasse toodi ja mille tõttu istung edasi lükati. Paraku võib tõdeda, et antud asjas õnnestus ühel kohtualusel taas kord Eesti kohtusüsteemiga manipuleerida,» selgitas ministeeriumi esindaja.

Tali kehva tervise pärast on kohus juba Murru vangide ja eksvalvurite protsessi edasi lükanud. Siis oli Tali selg haige ja Tartu vangla meditsiiniosakonna juhataja tõendi kohaselt ei tohtinud ta üle kahe tunni istuda, vaid tal tuli lubada tõusta, end liigutada ja vajadusel ka lamada. Ka pidid kohtul olema valuvaigistid käepärast.

Väga pikalt seisis asja arutamine ka eksvangivalvur Olaf Tšarnetski haiguse ja ravi tõttu. Täna oli süüdistatav Tšarnetski kohtus, nagu ka Murru vangla endine asedirektor Gunnar Bergvald ja julgeolekuosakonna juhataja Raivo Põder. Samuti olid kohal eluaegsed vangid Romeo Kalda ja Rene Vainik ning veel neli süüdistatavat.

Süüdistus

Süüdistuse kohaselt jätsid Bergvald ja Põder algatamata mitu vanglas toime pandud narko- ja isikuvastast kuritegu.

Nende seas ka viis vangide omavahelist füüsilist arveteklaarimist, mis pandi toime 2006. aastal. Süüdistus, mis riigiprokuratuuri juhtivprokurör Steven-Hristo Evestus on sellele suurele seltskonnale esitanud, ei tekita kahtlust - Eesti kunagises suurimas vanglas oli mitu aastat tagasi täielik korralagedus, valitses vangide diktatuur, kel lasti omavahelisi arveid klaarida piinamiste, peksmiste ja kasvõi tapmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles