Kärbe ähvardab jätta teadusraamatukogud uue kirjanduseta

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Haridus- ja teadusministeerium külmutas ülikoolide raamatukogude teaduskirjanduse ostmise raha, et hoida kokku 25 miljonit krooni.

Akadeemilisi raamatukogusid ähvardab muu hulgas ilmajäämine elektroonilistest teadusandmebaasidest, mis on teadlastele olulisimad informatsiooniallikad, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Ministeeriumi kärbe jaguneb tegelikkuses kaheks: ülikoolide endi raamatukogude eelarve ning Elnet konsortsiumi eelarve, mis tegeleb teadusandebaaside ühishangetega. Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik hindab Elneti eelarve kärbet kõige koletumaks, kuna andmebaasides olevad ajakirjad on teadlaste jaoks kõige olulisemad infoallikad.

Elneti eelarve oli enne külmutamisotsust 21,5 miljonit, nüüd kärbiti veel 14 miljonit krooni. Kui füüsilisel kujul olemas olevad teavikud maksavad Halliku hinnangul 500-2500 krooni, siis kalleima andmebaasi, Science Direct'i aastahind on pea 11 miljonit krooni.

Ministeerium on lubanud jagada eurorahasid ümber, et teavikute ostmist kompenseerida, see raha saab ülikoolide raamatukogude käsutusse ehk alles aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles