Haigekassa nõukogu jättis raviteenuse hinna langetamata

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa.
Haigekassa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Haiglate liidu ja erinevate meditsiinitöötajate liitude ägeda vastuseisu tõttu ei jõudnud haigekassa nõukogu täna kokkuleppele raviteenuse hinna langetamises.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel ütles, et nõukogu tegi juhatusele ettepaneku alustada kokkuleppe leidmiseks erinevate osalistega läbirääkimisi.

«Meie tegime ettepaneku vähendada raviteenuse hinda, see aitaks hoida kättesaadavust,» lisas ta. «Kuid haiglad arvasid, et see ei ole hea variant, sest nad peaksid siis minema töötajate palga kallale.»

«Nüüd me peame arutama, et kui ravijuhtude hinna langetamine toimub, siis kas 6 protsenti või vähem või tuleb leida hoopis mingi muu lahendus, näiteks kärpida ravijuhtumite arvu,» lausus Koppel.

Ta märkis, et täna mingeid muid lahendusi peale raviteenuse kuueprotsendilist alandamist haigekassa nõukogu ei kaalunud. Nõukogu tuleb uuesti kokku oktoobris.

Haiglate liit teatas eile, et haigekassa juhatuse plaanitav raviteenuse hinna kuueprotsendiline langetamine võib kaasa tuua haiglate töötajate järsu vähendamise.

«Selline tuim kuueprotsendiline vähendamine täna heakskiitu ei leidnud,» sõnas sotsiaalminister ja haigekassa nõukogu esimees Hanno Pevkur täna pärast nõukogu istungit. «Selleks on palju põhjuseid. Esmajärjekorras see, et peame esindusorganisatsioonide arvamusi arvestama.»

Pavkur lausus, et haigekassa nõukogu langetas täna otsuse, et sel ja ka järgmisel aastal on võimalik haigekassa reserve maksimaalsest kasutada. Tänavu on neid võimalik kasutada 580 miljonit krooni ning umbes samapalju ka tuleval aastal.

Pevkur lausus, et haigekassa juhatusel ja erinevatel esindusorganisatsioonidel on nüüd kaks nädalat aega omavahel arutada ja välja tulla mingisuguse lahendusega. Ta lisas, et nõukogu koguneb uuesti 2010. aasta eelarvet arutama oktoobri lõpus.

Ministri sõnul ei langetatud täna mingisugust otsust ka haigekassa tänavuse eelarve kokkusaamise osas. Nimelt näitavad rahandusministeeriumi prognoosid, et haigekassal on puudu 790 miljonit krooni, millest 580 miljonit saaks ära täita reservide kasutamisega.

Ülejäänu 210 miljoni krooni osas aga Pevkuri sõnul praegu lahendust veel pole. Ta lisas, et haigekassa juhatuse ning esindusorganisatsioonide läbirääkimiste tulemusel võiks leida veel kohti ka tänavuseks kärpeks, kuid minister märkis samas, et tänavuse eelarve vähendamine on tuleva aastaga võrreldes palju keerulisem.

«Raviteenuste lepingud on sõlmitud ja neid muuta on väga keeruline, enamus haiglatel on plaanilised ravijärjekorrad juba täis,» tõdes Pevkur. «Ei saa öelda inimestele, et teil on küll planeeritud mandlite lõikus 10. detsembriks, kuid see jääb ära, tulge järgmine aasta uuesti. Nii ei saa.»

Ta lisas, et 210 miljoni kroonise miinuse teke sõltub maksude laekumisest ning kui need laekuksid prognoositust paremini, ei pruugi miinust tekkidagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles