Open Spiritil leiti kokku 90 lõhkekeha

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereväeõppus Open Spirit 2009.
Mereväeõppus Open Spirit 2009. Foto: Kaitseväe peastaap.

Täna lõppenud rahvusvahelisel miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit leiti kokku 90 lõhkekeha, neist 60 on tehtud kahjutuks.


Kõige rohkem miine, 52, leidsid üksused Naissaare ümbrusest. Kahe nädala jooksul uurisid miinitõrjealused ja tuukrid läbi 67 ruutmiili ehk 120,6 ruutkilomeetri suuruse ala. Kõige haruldasemad leiud olid 132 aasta vanune Vene päritolu meremiin ja II maailmasõja aegne puukestaga Saksa miin.

«Kõige olulisem on, et saame olla kindlad läbiuuritud laevateede ja ankrualade turvalisuses,» ütles operatsiooni sihtjõudude ja mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede.

Schvede kiitis koostööd Eesti ametkondade piirivalve, veeteede ameti ja keskkonnainspektsiooniga. «Tõhusat toetust saime ka kaitseliidu meredivisjonilt,» rõhutas mereväe ülem.

Miinide kahjutuks tegemisel jälgisid üksused rangelt keskkonna ja ohutustehnilisi piiranguid. Lõhkamised kooskõlastati keskkonnainspektsiooni, veeteede ameti ja piirivalveametiga.

Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 2009 oli selle aasta suurim mereväeoperatsioon Läänemerel, mille peamised operatsioonialad asusid Hiiumaast kirdes ning Naissaare ümbruses.

Operatsioonil osalesid Eesti, Saksamaa, USA, Rootsi, Soome, Taani, Läti, Leedu, Poola ja Prantsusmaa mereväeüksused kokku 16 sõjalaevaga. Esimest korda osales Open Spiritil Eesti-Saksa-USA ühine miinituukrite sihtüksus.

Operatsiooni juhtis Eesti merevägi. Eesti alustest osalevad operatsioonil miinijahtija Admiral Cowan ning tuukri- ja toetuslaev Tasuja.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veestatud üle 150 000 meremiini, neist 80 000 Soome lahte. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud üle 600 lõhkekeha.

Operatsioonil osalenud üksused saabusid Tallinna Vanasadamasse ja Miinisadamasse täna hommikul. Laevad lahkuvad Eestist algaval nädalavahetusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles