Eesti vanim mees sai 105-aastaseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Plutus
Karl Plutus Foto: Peeter Langovits

Täna tähistab Eesti eakaim mees Karl Voldemar Plutus oma 105. sünnipäeva.


Karl Voldemar Plutus sündis 1904. aasta 11. septembril Kolu vallas ning nende pere kolis 1913. aastal Peterburisse, teatab Raepress.

Peterburis käis Plutus Eesti haridusseltsi koolis, pärast seda läks Peterburi Elektritehnikakooli. Oktoobrirevolutsiooni ajal elas ta Peterburis, kus nägi pealt ka Talvepalee ründamist.

1921. aasta jaanuaris tuli pere Eestisse ning Teise maailmasõja eelse Eesti Vabariigi ajal töötas ta mitmetel töökohtadel, näiteks vedurijuhi abina ning elektrimontöörina Sonda kitsarööpmelisel raudteel.

1940. aastal töötas Plutus passiosakonnas ja evakueeriti Nõukogude Liidu tagalasse. Tööpataljonist päästis teda kõhutõbi, misjärel läks ta tööle liipritehasesse. Samal ajal alustas ta ka juuraõpinguid, mida jätkas pärast sõda ka Eestisse naastes. Õpingud lõppesid 45-aastaselt Leningradis ja Moskvas.

ENSV ajal töötas ta abiprokuröri ja prokurörina, mitmed selleaegsed tsiviilseadused olid tema välja töötatud. Plutus oli Eesti NSV teeneline jurist ja tegutses veel kuni 1993. aastani juriidilise konsultandina.

Plutus on kirglik kalamees ning harrastab mõõdukalt tervisesporti. Samuti tegeleb ta seltskonnatantsuga. Pärast seda, kui purjus autojuht talle 2000. aastal otsa sõitis, peab ta kasutama käimiseks jalutuskeppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles