Laibatükeldaja nõuab õigeksmõistmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Pasi Pönkä kohtusaalis igavlemas.
Markus Pasi Pönkä kohtusaalis igavlemas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tallinnas Maakri tänava tornmaja üürikorteris tunamullu oma sõbra maha lasknud ja laiba tükeldanud Markus Pasi Pönkä palus eilsel Harju maakohtu istungil enda õigeksmõistmist.

Pönkä (22) ütles oma viimases sõnas, et ta äripartner ja sõber Keijo Petri Mikael Salo (21) ründas teda noaga, mistõttu tema haaras oma püstoli Glock ja tulistas Keijot enesekaitseks.

«Kui ma poleks relva kasutanud, oleksin surnud,» lausus Pönkä. «Olin šokis. Enesekaitse pole kuritegu.»

Pönkä ei palunud andeks ka kohtusaali esimeses reas istunud Salo vanematelt nende poja tapmise ja tükeldamise eest. Ta soovis, et kohus jätaks vanemate 140 000 euro suuruse hagi moraalse kahju eest rahuldamata, sest kuritegu pole ju olnud.

Igavuses vaevleva ja suure suuga haigutava Pönkä õigeksmõistmist ning ta ohvri vanemate hagi rahuldamata jätmist nõudis oma kaitsekõnedes ka Pönkä kaitsjapaar vandeadvokaadid Andres Simson ja Janek Valdma. Simsoni sõnul pole Pönkäle süüks pandav kuritegu – mõrv eriti julmal viisil ja omakasu ajendil – tõendatud.

Ketaslõikuriga inimese kallal

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu nõudis oma eilses süüdistuskõnes Pönkäle 2005. aasta 12. detsembril Maakri tänaval toime pandud veretöö eest 14-aastast vabadusekaotust. Kasesalu sõnul ei täheldanud kohtuarstid Pönkäl mingit šokki, vaid tunnistasid ta mõistuse selgeks nii mõrvahetkel kui ka hiljem, siis, kui Pönkä ketaslõikuriga laipa tükeldas ja tükid mustadesse kilekottidesse toppis. Samuti siis, kui Pönkä kõik Salo asjad, kaasa arvatud toidu, korterist kokku korjas ja kottidesse pakkis. Nähtavasti eesmärgil jätta muljet, et Salo on kuskile ära sõitnud.

«Laiba tükeldamine ketaslõikuriga viitab Pönkä erilisele julmusele, hoolimatusele ja kavalusele, mitte šokile,» ütles prokurör Kasesalu.

Prokuröri väitel on Pönkä süü täielikult tõendatud ka sündmuskoha vaatlusprotokollide, ekspertiisiaktide ja tunnistajate ütlustega. Kasesalu sõnul ei saa selle mõrvaloo puhul juttugi olla enesekaitsest, sest kohtuarstide hinnangul polnud arestimajja viidud Pönkäl enesekaitsele viitavaid lõike- ega torkevigastusi.

Lisaks sellele tegid kohtuarstid ja ballistikaeksperdid kindlaks, et Pönkät ei ähvardanud Salo tapmise hetkel mingi oht, sest ta tulistas kas maas lamanud või maas istunud Salot selja tagant rindkeresse enam kui 85 cm kauguselt, seega Pönkäle täiesti ohutust kohast.

Pühamees peletas halbu vaime

Pönkä süüd mõrvas kinnitavad Kasesalu sõnul ka mõrvapaigast leitud verejäljed, samuti Pönkä Vabaõhukooli teel asuvast elukohast leitud kolm kollast kummikinnast ja Maakri tänava keemilisest puhastusest üles leitud mustad püksid. Nii kinnastelt kui ka pükstelt leidsid DNA-eksperdid Salo DNAd.

Kas Pönkä on süütu või süüdi, ütleb kohus esmaspäeval.

Eile kohtus tunnistusi andnud Maakri tänava korteri omanik Rein Vaher ütles Postimehele, et enne kui pere taas korterit kasutama hakkas, mässas seal üle kahe tunni kümnete küünalde paistel pühamees. Ka korteri parkett, kus oli Pönkä püstoli kuuliauk, on vahetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles