Veresüüga soomlane pettis peale Soome firmade ka Eesti Posti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile mõrva eest 12 aastaks vangi mõistetud Markus Pasi Pönkä ja tema tapetud sõber Keijo Petri Mikael Salo tegemisi uuritakse ka mitme pettusejuhtumiga seoses.
Eile mõrva eest 12 aastaks vangi mõistetud Markus Pasi Pönkä ja tema tapetud sõber Keijo Petri Mikael Salo tegemisi uuritakse ka mitme pettusejuhtumiga seoses. Foto: Liis Treimann

Tallinnas Maakri tänava tornmaja korteris oma sõbra tapnud ja tükeldanud Markus Pasi Pönkä, kes eile 12 aastaks vangi mõisteti, pettis Eesti Postilt välja 1,13 miljoni krooni eest teenuseid.

Eile Harju maakohtus oma sõbra Keijo Petri Mikael Salo (21) tapmise ja tükeldamise eest 12 aastaks vangi mõistetud Pönkäl (23) pole veresüü ainus patt.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Jüri Kasesalu sõnul on Pönkä hingel ka 1,13 miljoni krooni suurune võlg Eesti Postile, kes läkitas sõlmitud lepingu alusel teele 190 158 kirja. Pönkä väitis aga kohtus pidevalt, et Eestis tema ja ta kaaslane kurja ei teinud.

Geniaalne plaan

Prokuröri sõnul on Soome poolt Eestile saadetud õigusabipalves kirjeldatud veel

11 erinevat kuriteoepisoodi, millega on põhjustatud ligi 4000 Soome firmale üle

1,2 miljoni euro kahju.

Prokurör Kasesalu nimetas veel üht Salo ja Pönkä kuriteoepisoodi, kus ohvriks oli muudetud nimekujuga Soome invaliidide liit – et pankade arvutid asjale jälile ei saaks.

Kuigi Eesti Post saatis kirjad laiali, pole firma siiani saanud töö eest tasu, mille maksetähtaeg oli august 2005. Kasesalu väitel on kirjade saatmise lepingul Salo allkiri, ehkki nad käisid koos Pönkäga lepingut sõlmimas. Ent kui kohus Saloga lepingu sõlminud postitöötajat üle kuulas, osutas tunnistaja hoopis Pönkäle, öeldes, et sõlmis just temaga lepingu.

Eesti Posti kommunikatsioonijuhi kohusetäitja Terje Puusepp kinnitas Postimehele, et sellist saadetiste edastamise teenust neilt tõesti telliti, kuid otseselt Salo ega Pönkä vastu Eesti Postil konkreetseid kahjunõudeid pole. «Küll on meil käimas kohtuprotsess firmadega, kes meiega lepingu sõlmisid, et saada kätte tasu juba osutatud teenuste eest,» lausus ta.

Puusepa sõnul oli kelmfirmade plaan geniaalne ja skeem suurem, sest sellesse olid lisaks Eesti Postile haaratud teisedki firmad.

Kontol liikus suur raha

Mis äri kaks noort soomlast siis ajasid? Ohvri isa Jouni Salo on ajakirjanduses väitnud, et tema poja ja tolle sõbra äri seisnes selles, et nad teatasid ettevõtetele domeenikasutuse peatsest lõppemisest ja pakkusid firmadele müüa selle pikendust, kuid varsti olid noormehed hakanud otsima uusi teenimisvõimalusi.

Kohtus avalikustatud erinevate Eesti pankade kontoväljavõtted kinnitavad, et Salo arvetel liikusid tühised, Pönkä arvetel aga suured summad.

Millal Soome pool saab hakata oma väidetava superkelmi tükke uurima, selgub pärast Pönkä kohtuotsuse jõustumist. Esialgu jääb Pönkä aga oma enesekaitse ja laiba šokiseisundis tükeldamise juurde. Süüdimõistmise peale lubas ta ringkonnakohtusse edasi kaevata.

Prokurör Kasesalu väitel oli Pönkäl motiiv ja tahtlus Salo tappa, sest neil oli just hulgalt Soome firmadelt välja petetud raha jagamise pärast tülid.

Maakri mõrv

• 14. detsembril 2005 leiti Maakri tänava tornmajast 21-aastase soomlase Keijo Petri Mikael Salo tükeldatud laip.

• 20. detsembril 2005 peeti kuritöös kahtlustatavana kinni tapetu 22-aastane sõber Markus Pasi Pönkä.

• Eile mõistis Harju maakohus Pönkä süüdi ja määras talle 12-aastase vanglakaristuse ning mõistis kannatanute kasuks välja matusekulu 150 382 krooni ning riigi kasuks sundraha 9000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles