Raivo Suni: Uus meedia võimaldab poliitika muutumist

Raivo Suni
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Suni
Raivo Suni Foto: Postimees.ee

Ilmselt kunagi varem pole internet kaasatud sedavõrd jõuliselt Eesti poliitikasse kui seekordsete riigikogu valimiste eel. Saadikukandidaadid on ridamisi avanud blogisid. Online-väljaanded pakuvad lisaks traditsioonilistele valimisuudistele poliitikute hindamismänge, foorumeid ja valimissoovitusi.

Selle kõrval paistavad mannetud välja need veebikeskkonnad, mis peaksid looma sidet rahvaasemike ja kodanike vahel valimistevahelisel ajal, toetama e-demokraatiat.

Bürokraatia suretas TOMi

Riigikogu kodulehele on küll riputatud rahvaesindajate CVd, seaduseelnõude tekstid ja parlamendihääletuste statistika, kuid see on liialt ametlik ja kuiv köitmaks kodanike tähelepanu. 2001. aastal avatud otsedemokraatiaportaal Täna Otsustan Mina (TOM) pakub küll teoreetilist võimalust sättida poliitilist agendat, kuid bürokraatiaaparaat on selle peaaegu välja suretanud.

Nii leiame end olukorrast, kus uue meedia võimalused pole e-riigiks ihkavas Eestis leidnud piisavat omaksvõttu. Muidugi võib süüdistada ebaõnnestumistes internetikasutajaid, kes on passiivsed ega taha omaks võtta neile pakutavat. Olulisem on aga ilmselt see, et poliitikud pole suutnud või tahtnud ära kasutada uue meedia pakutavaid võimalusi.

Poliitika sisu muutumine

Just viimasele osutas Briti Nõukogu eestvedamisel Manchesteris toimunud uue meedia ja demokraatia arengut lahkaval seminaril Leedsi ülikooli professor Stephen Coleman.

Colemani sõnul eeldab

e-demokraatia poliitika sisulist muutust. Oleme ajaloo vältel harjunud, et parlamendi liige on pigem oraator, kelle ülesandeks on veenda poliitilisi oponente. Rahvaesindajal on side kodanikkonnaga vaid valimiste ajal, mil ta vajab parlamenti pääsemiseks hääli.

Sellega võrreldes loob uus meedia erandliku olukorra. Pakkudes interaktiivset, kahesuunalist, vahetut suhtluskeskkonda, loob näiteks internet lisavõimalusi rahvaasemike ja kodanike koostööks. Poliitikult nõuab see senisest suuremat aktiivsust ja avatust.

Selmet oodata märgukirju-ettepanekuid huvigruppidelt, võib ta lihtsa vaevaga ise nendega kontakti otsida, koguda nende seisukohti ja arvamusi.

Tuge võiksid pakkuda mitmesugused parlamendi kodulehele loodavad foorumid ja vestlusringid. Samuti võiks analüüsida tõrkeid, mis tabasid portaali TOM, ning arendada välja toimivam süsteem rahvaalgatuse korras esile kerkinud ettepanekute menetlemiseks. Ning kolmandaks – uus meedia võimaldab seni tugevalt institutsionaliseeritud poliitikat isikustada.

Üks toimiv lahendus paikneb aadressil TheyWorkForYou.com, kus saab jälgida oma ringkonnast valitud saadiku tegemisi, seisukohti ja hääletamisi. Sama organisatsiooni hallatav lehekülg WriteToThem.com võimaldab aga esitada oma saadikule ettepanekuid või järelepärimisi.

E-demokraatia eeldab poliitikutelt äratundmist, et nad on eeskätt kodanikkonna teenijad, mitte valitsejad. Tehnoloogia areng ja uus meedia pakub siin vaid tuge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles