Kaks Tarmo Kõutsi pürgib riigikokku

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste liige Tarmo Kõuts ülemisel pildil kandideerib Pärnumaal, endine kaitseväe juhataja ja praegune IRL-i liige Tarmo Kõuts on end üles seadnud Saare-Lääne ja Hiiu valimisringkonnas.
Roheliste liige Tarmo Kõuts ülemisel pildil kandideerib Pärnumaal, endine kaitseväe juhataja ja praegune IRL-i liige Tarmo Kõuts on end üles seadnud Saare-Lääne ja Hiiu valimisringkonnas. Foto: Henn Soodla / Mihkel Maripuu

Kaks muhedat, elukutselt ja hingelt merega seotud Tarmo Kõutsi kandideerivad kõrvuti ringkondades rahvaesindajaks. Mõlemad uue näoga erakonnas – üks rohelistes, teine Isamaa ja Res Publica Liidus.

Hiljuti kaitseväe juhtimisest loobunud ning riigi juhtimise sooviga poliitikasse tulnud Tarmo Kõutsile (IRL) tuli nimekaimu kandideerimine siira üllatusena.

«Ongi nii? See on küll suur üllatus!» hõiskas Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal kandideeriv Kõuts.

Vanad tuttavad

Ta tunnistas, et tunneb Pärnumaal kandideerivat mereteadlast Tarmo Kõutsi hästi ning on temaga mitmel korral kohtunud.

«Usun, et me võime kaudselt isegi sugulased olla, sest meie suguvõsast rändasid inimesed maale tööd otsima,» pakkus Kõuts. Maale rändamine tähendab tema keeles seda, et sugulased kolisid Saaremaalt mandrile.

TTÜ Meresüsteemide Instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts nõustus nimekaimuga, et selline teooria on tõesti liikvel. «Kuna Saaremaa oli vaesem kant, siis tulid sealt inimesed Mulgimaale kraavi kaevama,» tõdes Kõuts, kes sündinud Viljandimaal.

Viitseadmiral Tarmo Kõutsi perekonnanimi pärineb arvatavasti tema suguvõsa kodukohaks olnud Saaremaa Pihtla valla Vätta poolsaare juures asuva Kõutsi laiu nimest. Täpsemalt pole ta aga oma nime ajalugu uurinud.

Ta nentis, et valijates võivad sarnased nimed paraja segaduse tekitada. «Ei tea, kas ma peaks nüüd nime pärast vabandama,» naeris nimekaimu kandideerimise uudisest lustlikus meeleolus admiral Kõuts ja tunnistas, et siis saab lõbus olema, kui mõlemad peaks riigikokku sattuma.

Pärast Tallinna Riikliku Merekooli lõpetamist järgnes endise kaitseväe juhi elus 20 aastat jutti laevaga maailma meredel sõitmist.

Pärnumaal kandideeriv mereteadlane Tarmo Kõuts liitus rohelistega aga just seetõttu, et on võimeline analüüsima, kuidas inimtegevus mõjutab merd ja selle elustikku.

Meri mõlemal südames

Meri on seega mõlema Kõutsi ühine märksõna. «Meie vahe on selles, et tema on meremees, aga mina mereuurija,» selgitas vanemteadur Kõuts.

Ta ei arvesta väga riigikokku pääsemise võimalusega, kuid soovib oma nime ja tehtud tööga roheliste edule kaasa aidata.

«Pärnumaa inimestele olen tuttav seoses üleujutustega ja ilmselt teevad valijad ikka vahet,» ei näinud ta ohtu valijate võimalikus eksitamises, ja lisas, et peaasi, et kaks Kõutsi ei kandideeri ühes ringkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles