Lahkus Eesti politsei taaslooja Olev Laanjärv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olev Laanjärv jäi ka riigikogulasena hinges politseitöö juurde. Pilt on tehtud aasta tagasi Eesti politsei 15. sünnipäeva üritusel teletornis.
Olev Laanjärv jäi ka riigikogulasena hinges politseitöö juurde. Pilt on tehtud aasta tagasi Eesti politsei 15. sünnipäeva üritusel teletornis. Foto: Peeter Langovits

Kolmapäeval lahkus 65. eluaastal meie seast riigikogu liige Olev Laanjärv, kelle suurimaks teeneks Eesti ühiskonna ees oli tema kaasteeliste sõnul Eesti politsei taasloomine.

«Ei suuda uskuda, et Olevit enam ei ole,» lausus Laanjärve pikaajaline sõber, presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam. «See, kuidas lähedased inimesed, kes on olnud Eesti riigile tähtsad, vaikselt lahkuvad, on väga valus.»

Sildami sõnul mainis Laanjärv talle ühel viimatisel kohtumisel, et kavatseb pärast tööd riigikogus hakata kirjutama mälestusi, andmaks edasi kõik olulise, milles ta ise oli osaline olnud. «Nüüd jääb see kõik tegemata,» kahetses Sildam.

Autoriteet politseis

Sildami väitel jäi Laanjärv ka riigikogulasena hinges politseitöö juurde. «Ta ei soovinud valimistel uuesti kandideerida, tahtis poliitikaga lõpetada,» teadis Sildam. «Riigikogus oli tema jaoks väga oluline just õiguskomisjoni ja politseitööga seonduv. Aga kõige tähtsam oli talle pere ja pere hoidis teda väga.»

Kolleeg Edgar Savisaare valitsuse päevilt, toonane riigiminister Raivo Vare meenutas Laanjärve kui sõbralikku ja emotsionaalselt inimest, kellega oli kerge suhelda.

Selles, et Laanjärv sai Savisaare valitsuses siseministriks, oli Vare sõnul kaalukas osa tema erilisel autoriteedil politseiringkonnas.

«Kahtlemata oli Laanjärve suurim teene Eesti politsei lahtihaakimine Nõukogude süsteemist,» tõdes Vare. «Tal olid suured teadmised ja kogemused operatiivtöös, ta oskas alati kriitilistes olukordades külma närvi säilitada. Ja selliseid olukordi oli Eesti iseseisvumise aegadel piisavalt palju.»

Sildam märkis, et kui Laanjärv poleks leidnud ühist keelt toonase NSV Liidu siseministri Vadim Bakatiniga, poleks Eesti politsei loomine ilmselt võimalikuks osutunud.

«Politsei oli iseseisvuse taastamisele kursi võtnud valitsuse ainus relvastatud jõud,» nentis Sildam. «Laanjärve teene oli ka see, et Ida-Viru miilitsaosakonnad ei muutunud OMONiks, vaid jäid Eesti riigi poolele.»

Ka Edgar Savisaare sõnul oli Laanjärv suurepärane kaaslane ja hea pereisa, kes andis kaaluka panuse Eesti iseseisvuse taastamisse ja kindlustamisse.

Väärikas elutöö

«Laanjärve mehisus ja sihikindlus avaldus 1991. aasta augustiputšis, kui ta sirge seljaga seisis Eesti vabaduse eest,» meenutas Savisaar. «Tema elutööks jäi Eesti politsei ja piirivalve ülesehitamine. Ta oli aus ja osavõtlik, austas inimesi ja oli alati valmis oma riiki teenima.»

Kolmapäeva õhtul Laanjärve koju väljakutse saanud Tallinna kiirabi meedikutel jäi üle vaid tõdeda, et mees oli mõni aeg tagasi surnud.

Surma põhjus jäi kiirabiarstidele esialgu ebaselgeks, tõenäoliselt ütles üles süda. Olev Laanjärve jäävad leinama abikaasa ja kaks poega.

Olev Laanjärv

11.03 1942 – 28.02 2007

• Laanjärv sündis Haapsalus, lõpetas sealse 1. keskkooli, Tallinna Polütehnilise Instituudi ja NSVLi Siseministeeriumi Akadeemia.

• Aastail 1990–1992 oli siseminister Edgar Savisaare juhitud valitsuses, seejärel töötas ASi Tallinna Sadam turvateenistuse ülema ja haldusdirektorina ning erinevatel ametikohtadel ASis Lilto ja ASis Securitas.

• Aastail 2001–2003 oli Laanjärv Tallinna Lasnamäe linnaosa vanem.

• 2003. aastal valiti Laanjärv riigikokku, kus ta töötas õiguskomisjonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles