Põhiseaduskomisjon toetas pronksöö seaduse uuesti arutamist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimustvalge lipu põletamine pronksööl.
Sinimustvalge lipu põletamine pronksööl. Foto: Liis Treimann

Põhiseaduskomisjon otsustas üksmeelselt toetada presidendi poolt väljakuulutamata jäetud karistusseadustiku, avaliku teenistuse seaduse, välismaalaste seaduse, kodakondsuse seaduse, kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse ja kriminaalmenetluse seadustiku muutmise seaduse uuesti arutamist riigikogus.

Põhiseaduskomisjonis jäi kõlama arusaam, et kõnealuses seaduses viidatud massilisele korratusele ja riigivastasusele suunatud teod peavad olema karistatavad, kuid vastavaid sätteid tuleb õigusselguse huvides täpsustada ja laiemalt lahti kirjutada.

«Riigipea sellise seisukohaga tuleb nõustuda, kuid riigikogu peab selle seaduse edasise menetlemise käigus ära  tabama  selle seadusandliku piiri, mis ühest küljest võimaldab õiguskaitseorganitel tegelda riigivastaste kuritegude ärahoidmise ja uurimisega, kuid teisalt kaitseb ka isikute põhiõigusi, nagu näiteks koosolekuvabadus ja õigus kritiseerida avalikku võimu,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

President leidis seaduses vaieldavusi neljas erinevas punktis. Muu hulgas vaidlustas president seaduse redaktsiooni, mille kohaselt muutub karistatavaks palju inimesi hõlmava korratuse organiseerimine või ettevalmistamine või sellises korratuses osalemisele üleskutsumine, millega võib kaasneda rüüstamine, purustamine, süütamine või muu selline tegevus.

President leidis, et iga sündmuse või teoga võib teatava, kas või üliväikese tõenäosusega kaasneda muid sündmusi ja tegusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles