Tartu linnast riigikokku pääsenud 9 poliitikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Tartu linnast riigikokku pääsenud 9 poliitikut räägivad Tartu Postimehel oma mõtetest ja tulevikuplaanidest, mille eest parlamendis seisma hakatakse.

Laine Jänes, Reformierakond:

Isikumandaat, 9293 häält

Mul oleks kaks valikut: kas jätkan Tartu linnapeana või lähen valitsusse. Loodan, et üks neist võimalustest saab mulle osaks.

Minu meelest on aga erakordselt oluline kõik see, mis on seotud meie lastega. Olgu hariduse küsimused või sotsiaalne kaitstus, kultuuriline areng. Peame olema visionäärid, mõtlema järeltuleva põlvkonna peale ja kasvatama sellise põlvkonna, kes suudab säilitada Eesti edu ja kes on vaimselt ning kehaliselt terve. Terve vaimu ja terve vaimsusega, see on kogu muu edu alus.

Tõnis Lukas, Isamaa ja Res Publica Liit:

Ringkonnamandaat, 3922 häält

Minu teema on haridus ja teadus, nendega tahan ka edasi tegelda sellisel tasemel, et mõjutada protsesse.

Valimistelt võtan kaasa tartlaste mandaadi, mille nad andsid mulle tegutsemiseks selle nimel, et anda vanematele valimistel iga lapse eest lisahääl. See on tulevikuteema ja toob järgmistel valimistel juurde uusi hääli, nii et vananevas ühiskonnas ei läheks perede hääl kaotsi. Sellel ideel on toetajaid nii valijate seas kui ka erakonnas, aga ma kavatsen seda argumenteerida nii, et toetajaid tuleb juurde – ühiskond vajab sellist debatti.

Kindlasti on vaja haridusministeerium uuesti tööle panna ja juhtida seda eesmärgipäraselt, nii et Eesti saaks kokku lepitud haridusstrateegia, et väheneva õpilaste hulga puhul oleks optimaalne koolivõrk ja peatataks õpetajate keskmise vanuse tõus, tuues noored õpetajad kooli.

Heljo Pikhof, Sotsiaaldemokraatlik Erakond:

Ringkonnamandaat, 2195 häält

Tahan muuta õiglasemaks vanemahüvitise: ei saa leppida, et ülemmäär on 20 000 ja alammäär 2700 krooni, et alammäär on tõusnud aastas 200, ülemmäär aga 2000 krooni. Hüvitise miinimum peab olema vähemalt pool keskmisest palgast ja kestus aasta ja üheksa kuud.

Ebaõiglane on ka see, et lapsega kodus oldud aasta eest antakse pensionikujundusse vaid üks kuu – kasvatad kolm aastat lapsi ja saad kirja kolm kuud pensionistaaži. Peab olema nii, et riik hakkab maksma sotsiaalmaksu lapsega kodus oleva vanema eest riigi keskmiselt palgalt – et kodus oldud aastaga saaks kirja täisaasta ka pensionikujundusse. Kui naine on kolme lapsega kodus 9 aastat, saab ta praegu kirja vaid 9 kuud!

Igal juhul seisan selle eest, et kõik lapsed saaksid sõime- või aiakoha. Tasuta haridus peaks algama alusharidusest, esialgu vähemalt lasteaia viimasest rühmast, edaspidi gümnaasiumi lõpuni, sh tasuta koolitoit, õppematerjal, transport, huviharidus, eksursioonid.

Aadu Must, Keskerakond:

Ringkonnamandaat, 2093 häält

Mul on alati piinlik, kui pean vastama suhteliselt igavalt – nii ka seekord. Esiteks teen tööd selle nimel, et Keskerakonna platvormis välja kuulutatud lubadused saaksid teoks.

Teiseks olen kogu aeg pidanud oluliseks, et ei pääseks võidule mõtteviis, nagu Toompealt tulles lõpeks Eesti Ülemiste taga. Seega on mu südameasjaks teiste piirkondade, eriti aga Tartu areng, mille eest tahan jõuliselt seista. Ma pole küll elitaarse ilmavaate esindaja, pigem egalitaar, kuid Tartu puhul on riigile tervikuna kindlasti kasulik, et riigi hariduselus ei võetaks Tartut kui üht juhuslikku paikkonda ega üritataks rakendada nn halli võrdsustamist, vaid kasutataks Tartu potentsiaali meie teadus- ja haridusloos märksa paremini ära.

Loomulikult ei tohi erakonna nimel lubatu lubaduseks jääda, selle nimel tuleb tööd teha.

Enne valimisi räägitakse tohutult palju teadmistepõhisest Eestist, mina olen seda meelt, et sellest tuleb rääkida ka pärast valimisi.

Hannes Astok, Reformierakond:

Ringkonnamandaat, 1461 häält

Oluline teema, millest olen rääkinud valimiskampaanias, on riigi ja sealhulgas omavalitsuste moderniseerimine. Riik tuleb panna tänasest märksa efektiivsemalt toimima, et nii inimestel kui ka ettevõtetel oleks asjaajamine riigiga lihtsam ja mugavam kui täna. Paberimajandust tuleb vähendada ning suurendada arvuti ja interneti osakaalu.

Eeldused efektiivseks riigiks, mis säästab inimeste aega, on Eestis olemas. Nüüd on tarvis ühist tahet ja tegutsemist.

Tahan aidata kaasa sellele, et järgneva nelja aasta jooksul ei arendataks Tallinna–Tartu maanteed vaid üksikutes sõlmedes. Praegune olukord on erakordselt hull. Tee kui niisugune on viisakas ja sile, aga seal on sellise tee jaoks liiga palju autosid.

Loomulikult tuleb arendada ka rongiliiklust, mis on küll paremaks läinud, kuid tingimused võiksid olla märksa tänapäevasemad. Sõiduaeg on isegi üsna talutav, kuid ronge peaks käima päevas kummaski suunas neli-viis tükki.

Ja väga oluline teema on Tartu Ahhaa-keskuse valmisehitamine. Linn seda üksi ei suuda, tarvis on koostööd riigiga.

Silver Meikar, Reformierakond:

Ringkonnamandaat, 901 häält

Ma ei taha öelda ühte konkreetset asja, protsessist rääkides tahan aga seista vabaduse eest nii Eestis kui ka väljaspool. Seista selle eest, et riigikogus ei võetaks vastu eelnõusid, mis põhjendamatult piiraksid inimeste vabadust ise tegutseda ja ise otsustada.

Mis muudesse lubadustesse puutub, siis noor poliitik, kes tahab võibolla ka nelja aasta pärast kandideerida, peab valimiste eel lubatu täitma. Seda ma kavatsen teha.

Eestist välja vaadates loodan, et Valgevenes juhtub midagi sarnast nagu Ukrainas ja kukub Euroopa viimane diktaator.

Toomas Trapido, Eestimaa Rohelised:

Kompensatsioonimandaat, 1686

Nii energiaküsimused kui ka otsedemokraatia ja kodanikuühiskonna tugevdamine. Eelkõige see viimane, millest on päris palju räägitud. Päris palju sellest, kuidas me teeme, sõltub sellest, mida teha saame, ja ka sellest, kas on mingi positsioon lisaks riigikogu liikme staatusele.

Enamik erakondi oli juba enne valimisi selle poolt, et tuleb teha kodanikuühiskonna sihtkapital, kuhu makstaks summa, mis ka midagi mõjutaks. Praegu saavad kodanikuühendused summasid vaid mõne ministeeriumi või selliste institutsioonide kaudu nagu keskkonnainvesteeringute keskus või kultuurkapital või hasartmängunõukogu. See on siiani olnud kõik mõnevõrra läbipaistmatu. Mõni seltskond on end selle varal kehtestanud ja mõni on täitsa ilma.

Et nelja aasta pärast rahul olla, peaks selleks ajaks olema loodud energiaagentuur, mis on läbi viinud tuuleparkide konkursid, mõni neist võiks olla tööski. Teiseks peaksid olema seadustatud siduvad referendumid nii riigi kui omavalitsuse tasemel.

Karel Rüütli, Rahvaliit:

Kompensatsioonimandaat, 555

Kuivõrd Rahvaliit on regionaalne erakond, siis meile on tähtis, et Tartu kui Lõuna-Eesti tõmbekeskus areneks. Tartule saavad eriti oluliseks transpordiühendused – Tartu–Tallinna maantee ja rongiühendus nii Eestis kui ka Euroopaga. Valupunkte on muidugi küllaga, aga eks nende lahendamine olene ka sellest, kuidas moodustatakse koalitsioon ja millist rolli mängib Rahvaliit.

Peeter Tulviste, Isamaa ja Res Publica Liit:

Kompensatsioonimandaat, 2366

Teemavalik sõltub muidugi natuke sellest, mis komisjoni ma satun. Seni olen olnud sotsiaalkomisjonis, kuigi enda arvates sobiksin palju paremini kultuurikomisjoni.

Esiteks muidugi pean oluliseks tegelda kõigega, mis puudutab haridust. Teadmispõhine ühiskond on välja kuulutatud, aga hariduselus on kõik vastavad muutused tegemata.

Probleem on põnev, sest sellele pole leitud head lahendust kusagil maailmas. Teadmiste hulk kasvab nii kiiresti, et lootusetu on paigutada kõike uut ja tähtsat õppekavva. Selge see, et teemaga enam-vähem mäele saamine võtab aastaid ja tahab rahvusvahelist koostööd.

Asi, mis mind hariduspoliitikas häirib, on see, et sedagi vähest raha, mis meil on haridusele eraldada, ei kasuta me iga kord hariduse edendamiseks, vaid koolimajade ehitamiseks paikadesse, kus pole lapsi, kes hakkaksid seal käima.

Sotsiaalkomisjonis olen selgeks saanud tõe, mida püüan edaspidigi kuulutada: õigem on kasutada raha haiguste ärahoidmiseks kui nende ravimiseks. Palju targem on suusatada kui heita operatsioonilauale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles