Viie partei noored lubasid varivalimisi mitte segada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varivalimiste hea koostöö leppe allkirjastajad.
Varivalimiste hea koostöö leppe allkirjastajad. Foto: ENL

Täna allkirjastasid Eesti Noorteühenduste Liit (ENL), Tartu noortevolikogu ning IRLi, Roheliste, Reformierakonna, Rahvaliidu ja sotside noored varivalimiste hea koostööleppe. 


Keskerakonna Noortekogu annab oma liitumise otsusest teada neljapäevaks, teatas ENLi pressiesindaja.

Seoses Tallinna linnavalitsuse kirjaga koolijuhtidele, kus abilinnapea Kaia Jäppinen soovitas tungivalt kaaluda varivalimiste projekti koolidesse lubamist, on enamik algselt nõustunud koole oma koostööst ENLiga taganenud.

Seetõttu ei ole ENLil enam võimalik projekti läbi viia Tallinna koolides, mistõttu pidasid juulis sõlmitud heale koostööleppele allakirjutanud oluliseks täpsustada hea tava sisu ning sellele taas alla kirjutada.

«Algselt plaanisime juulis allkirjastatud lepingu piduliku tseremoonia teha 8. septembril. Allkirjastamine sai kõigi osapoolte nõusolekul planeeritud avaliku üritusena just septembrisse, mil kooliaasta alanud ning teema rohkem päevakohane,» kommenteeris ENLi varivalimiste projektijuht Robert Lang.

«Kuna Tallinna koolides enam projekti läbi viia ei ole võimalik, on loogiline, et märgime selle muutuse ära ka hea koostöö lepingusse. Peame tagama, et Tallinna igas varivalimise projekti valimispunktis ei rikutaks samuti kokkulepet ega võetaks kaasa näiteks oma sümboolikat ja reklaammaterjale,» selgitas Lang muudatust lepingus.

Lepingu allkirjastajate hulka lisandus ka Tartu noortevolikogu, kes vastutab Tartus toimuva eest. Muus osas jääb leping samasõnaliseks ning muudatusi ei tehta.

Keskerakonna noortekogu esialgu hea koostööleppe allkirjastamisega ei liitu ning annab oma otsusest teada hiljemalt neljapäevaks.

«Keskerakonna noortekogul tekkis lisaküsimusi, millele püüame vastutulelikult ja jõukohaselt vastata. Samas ei saa me pakkuda kellelegi erikohtlemist, mistõttu peavad nad oma liitumisest teada andma hiljemalt neljapäevaks,» selgitas Lang.

Kui kesknoored hea koostööleppega enam ei liitu, läheb varivalimiste projekt edasi ühe osapooleta. Projekti sisu pressiesindaja teatel ühe osapoole võimalik loobumine ei muuda, sest kõigi riigikogu erakondade kohta pakutakse võrdselt infot ning kedagi välja ei jäeta.

Varivalimised annavad simulatsiooni vormis võimaluse hääletada Tallinna ja Tartu koolide õpilastele alates 14. eluaastast. Projekti eesmärk on pakkuda neile noortele, kes veel kohalike omavalitsuste valimiste raames valida ei saa, osalusvõimalus ning julgustada noori ühiskonnas toimuva vastu suuremat huvi tundma. Projekti korraldavad Eesti Noorteühenduste Liit ja Tartu noortevolikogu.

Projekti rahastavad SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Tallinna linnavalitsus ja Tartu linnavalitsus.

Leping sai allkirjad Tallinnas Tallink City Hotelis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles