Maarahvas kirub postkontorite sulgemist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Laekveres koos poja Egertiga jalutanud Elke Veskilt on veendunud, et maainimesel on postkontorit vaja.
Eile Laekveres koos poja Egertiga jalutanud Elke Veskilt on veendunud, et maainimesel on postkontorit vaja. Foto: Liis Treiman

Konkurentsiameti andmetel kavatseb maakohtades tegevust kokku tõmbav Eesti Post sulgeda veel kümme postkontorit, kohalikele inimestele valmistab see aga tõsist meelehärmi.

Kui Postimehe reporter koos fotograafiga eile Laekverre jõudis, oli postkontor juba suletud. Ainult poole kaheni ta nüüd tööpäeviti lahti ongi ja kolmest töötajast on alles jäänud vaid üks.

Laekvere vallas Lääne-Virumaal püüti postkontorit kinni panna ka Muuga külas, kuid kohalikud elanikud maanaiste seltsi eestvedamisel peatasid plaani kogutud allkirjade väega.

«Allkirjadest oli õnneks kasu, toimis,» rõõmustas Muuga kooli kokaabiline Elke Veskilt, keda koos seitsmeaastase poja Egertiga Laekveres kohtasime. «Me hakkasime sulgemisele ikka hirmsasti vastu ja läksime väga pöördesse. Töökorraldus on meil postkontoris aga kahjuks siiski segasevõitu ja post jõuab kohale alles õhtuks.»

Laekvere postkontori sulgemine oleks Elke sõnul paha lugu. «Niigi koondati hiljuti seal taas üks töötaja, ei kujuta ette, kuidas allesjäänu töö üksi tehtud saab,» sõnas ta.

Veskilt on veendunud, et postkontorit on vaja. «Mida maainimene muidu teeb, bussiühendust ka õieti pole ja poode suletakse üsna usinasti,» tõdes naine.

Postkontori kõrval asuva toidupoe müüjat Tõnis Kristmanni paneb lausa muigama, et varem kella kolme-neljani lahti olnud kontor nüüd nii vara suletakse. «Naersime siin just meestega, et ainult pensionärid nüüd saavadki seal käia, tööinimene peab ju päeva ajal tööl olema,» selgitas ta.

«Aga see on tähtis, et postkontor olemas oleks,» oli Kristmann veendunud. «Kõik need maksed tuleb kuskil ära teha - internetti ju kodus pole, kuigi kunagi lubati igasse külasse tasuta. Inimesed peavad käima raha võtmas ja saadetistel järel.»

Eesti Posti pakutavast motokandest ehk siis autoga ringi sõitvast kirjakandjast oli Tõnis Kristmann kuulnud ja tema teada keegi selle üle nurisenud ei ole. «Veneveres näiteks pandi kontor kinni ja post veetaksegi autoga laiali, siiakanti ka,» on ta tähele pannud.
Lõppkokkuvõttes leidis Kristmann siiski, et postkontor on oluline koht. «Igasugu asju tuleb ette, mis on vaja kätte saada, kuhu sa muidu siis lähed?»

«Oh jumal küll, mis me siis teeme,» ehmatas kontori kadumise ohust kuuldes pensionär Elli Reinlo. «Siis ei saa üldse asju ajada, mina selle poolt ei ole! Kus ma siis telefoni eest maksan?»

«See on küll üks õudne plaan,» oli lähedalt Rahklast pärit pensionäril kuuldust raske toibuda. «Naljakaid asju ikka tehakse, loodame, et siit maalt sootuks kõike ära ei viida - miks see valitsus küll tahab maainimeselt kõik ära võtta?»

Peale Laekvere on postkontorite saatus teadaolevalt lahtine veel Koonga ja Audru vallas Pärnumaal, Taheval ja Pukas Valga maakonnas ning sellistes Võrumaa valdades nagu Haanja ja Meremäe.

Konkurentsiamet on asunud kaitsma maakohtadesse alles jäänud postkontoreid ning kavatseb alanud sügisel veelgi kontrollreide korraldada, et näha, kuidas motokande teenus toimib. Enne autopostiljonide töö efektiivsuses veendumist amet rohkem kontoreid sulgeda ei luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles