Noored: seksimise vanusepiiri ei saa uisapäisa tõsta

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomid.
Kondoomid. Foto: Corbis / Scanpix

Eesti noorteühenduste liidu hinnagul on 14 täiskasvanuga lubatud seksimise vanusepiirina mõistlik, sest sama vanalt võib inimest ka kriminaalkorras karistada.


«14 on loogilises seoses süüvõimelisuse eaga,» põhjendas Eesti noorteühenduste liidu noortepoliitika spetsialist Martti Martinson, miks praegu kehtiv seksuaalse enesemääramise iga on mõistlik.

«Selle ea tõstmine saab toimuda ainult uuringutele tuginedes, mitte poliitikute sisetunde ajel,» kinnitas ta. Samas lisas Martinson, et lubatud seksimise vanusepiiri tõstmist ei saa täielikult välistada.

Martinsoni sõnul pole Eesti antud teemal sugugi üleliberaalne, sest Euroopas on vanusepiir 14 küllalt levinud ja mingit ühtset reeglit ei ole.

Eile esitleti ÜRO inimõiguste nõukogus laste väärkohtlemise olukorda Eestis käsitlenud raportit, kus ainsa kitsaskohana toodi välja, et laste seksuaalse enesemääramise vanusepiir ei tohiks olla alla 18 eluaasta. Eestis on see praegu 14 aastat.

Täiskasvanu seksuaalvahekord 14-aastasega, kui sellega ei kaasne vägivalda ja ärakasutamist, on seaduse silmis aktsepteeritud alates 2002. aastast, mil hakkas kehtima karistusseadustiku uus variant. Varem oli keelatud vahekord alla 16-aastasega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles