Pitkapoisid tulevad kokku

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral Pitka monument.
Admiral Pitka monument. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Laupäeval, 19. septembril kell 12 kogunevad Keilas traditsioonilisele kokkusaamisele 1944. aastal eruadmiral Johan Pitka üleskutsele vastanud ja Keila ümbruses punaarmee vastu võidelnud võitlejad.


«Pitkapoisid» kogunevad Keila linnavalitsuse hoone juurde, kust minnakse Paldiski maanteele, Kumna teeristil asuva mälestuskivi juurde, teatas Keila pressiesindaja Valdur Vacht.

Kokkusaamine jätkub Harjumaa muuseumis (Linnuse 9, Keila) lühikonverentsiga, kus peaettekande teeb kokkusaamiste algataja ja teemat uurinud ajaloolane Mati Mandel. Peaettekande teema on «Keila lahingute seosed eruadmiral Johan Pitkaga uute arhiiviandmete põhjal».

1944. aasta septembris Keila ümbruses peetud lahingute aastapäeva tähistatakse kokkusaamisega 15. korda. Kokkutulekule on kutsutud kõik eruadmiral Johan Pitka üleskutsele vastanud ja sini-must-valge lipu all Keila ümbruse lahingus osalenud võitlejad ning Keila piirkonna vabadusvõitluse veteranid.

Ligikaudu kuu enne Punaarmee sissemarssi Tallinna kutsus kontradmiral Johan Pitka eestlasi üles haarama Vabadussõja vaimus relvad, võitlemaks punase kolossi vastu. Teadmata on üleskutsele vastanute arv, teadmata on ka täpne Keila ümbruse lahingutes osalenute arv.

Lisaks Keila ümbruses toimunud kokkupõrgetele toimus analoogilisi vahejuhtumeid veel mitmel pool Harjumaal ja Läänemaal. Pea kõikjal astusid arvulises ja tehnilises ülekaalus olevale Punaarmeele vastu lahingukogemuseta noored poisid. Mandeli hinnangul takistas relvastatud vastupanu Punaarmee edasiliikumise kiirust märkimisväärselt, andes nõnda tuhandetele inimestele võimaluse Läände pagemisega pääseda järgnenud repressioonidest ja alandustest.

Vabadusvõitlejate kokkutuleku korraldavad Harjumaa Muuseum ja Keila linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles