Eesti päästemeeskond sõitis rahvusvahelisele suurõppusele Hollandisse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti uued paakautod.
Päästeameti uued paakautod. Foto: Erti Haava

Täna startis ligi kolmekümneliikmeline Eesti päästemeeskond rahvusvahelisele üleujutuse suurõppusele Hollandisse.

Üleujutuse õppus «Floodex» on läbi aegade suurim sellelaadne õppus, kus oma päästemeeskondadega osaleb kokku viis Euroopa riiki, vahendas Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Eesti meeskond osaleb neli päeva kestval praktilisel väliõppusel nelja paadimeeskonnaga. Eesti päästjate ülesanne on otsida paatidega üleujutatud aladelt inimesi ja neid päästa ning teha koostööd teiste riikide päästemeeskondade ja helikopteritega. Peale rahvusvahelise koostöö harjutamise, on meie päästjate huvi vaadata üleujutusalalt suurte veehulkade pumpamise taktikat ja tehnikat.

Õppuste stsenaariumiks on kõige hullem võimalik sündmuste käik tormituulte ja üleujutuste korral. Õppuse peakorraldajad hollandlased on stsenaariumi loomisel eeskujuks võtnud 1953. aastal riiki tabanud üleujutuse, kui vee alla jäid suured alad ning hukkusid inimesed. Selle õppusega katsetab Holland rahvusvahelise abi vastuvõtmist päästetöödeks ning kuidas suudavad erinevate riikide päästemeeskonnad õnnetuspiirkonnas koostööd teha.

Õppusel osalevad peale Eesti ning peakorraldajamaa Hollandi veel Inglismaa, Poola ja Saksamaa.

Hollandis elab Eesti päästemeeskond kaasa võetud välilaagris. Laagris on päästemeeskonnale kõik eluks vajalik, alustades magamistelkidest ning lõpetades puhta joogivee ning toiduga. Hollandisse minnakse autodega, maismaad mööda.

Eestist osaleb lisaks paadimeeskondadele õppusel ka kolm hindajat. Tegemist on ka esimese korraga, kui Eesti osales suurõppuse korraldamisel. Õppust valmistati ette poolteist aastat.

Praktiliseks väliõppuseks ettevalmistatud sündmuskohad asuvad Hollandis Alkmaari linna lähedal. Väliõppus kestab 22.-25. septembrini. Õppust rahastatakse Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles