Muuli: raketikilbist loobumine on lootustandev samm

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketid.
Raketid. Foto: Reuters / Scanpix

Ajakirjanik Kalle Muuli hinnangul on USA otsus loobuda raketikilbist Euroopas oluline pööre suhtumises ja annab võimaluse suhtluses Venemaaga positiivselt edasi minna.

«Tegemist on suure poliitilise otsusega, kus sõjaised detailid on teisejärgulised,» rõhutas Muuli Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Selle otsuse põhjused on selgelt selles, et USA püüab muuta oma poliitikat Venemaa ja Iraani suhtes ning püüab seniselt vastasseisult minna üle sõbralikele suhetele,» rääkis Muuli.

Tema hinnangul näitab Iraani vastu suunatud raketikilbist loobumine Poolas ja Tšehhis, USA püüdu teha Venemaaga koostööd ja anda ka Iraanile märku, et teda tahetakse kohelda kuidagi teistmoodi.

«Mina ei usu, et me kuhugi rakettide paigutamisega saavutaksime väga häid tulemusi,» ütles Muuli. Tema sõnul vastandub Barack Obama selgelt USA eelmise presidendi George Bushi poliitikale ja sellel uuel lähenemisel on ummikust väljapääsuks rohkem võimalusi.

«Peale Gruusia sõda oli väga palju poliitikuid, kes rääkisid, et maailm pole enam endine, NATO ei saa enam Venemaaga läbi rääkida jne,» meenutas Muuli ja lisas: «Aga tegelikult saadi väga hästi aru, et vastasseis ja mitte läbirääkimine Venemaaga viib selleni, mis Gruusias juhtus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles