Linnavolikogu vastaskrundile on kerkimas luksuslik korterelamu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuuribüroos Kosmos valminud projekti järgi kerkib Vana-Viru ja Aia tänava nurgakrundile taastatavate vanade hoonete taha
moodne korterelamu.
Arhitektuuribüroos Kosmos valminud projekti järgi kerkib Vana-Viru ja Aia tänava nurgakrundile taastatavate vanade hoonete taha moodne korterelamu. Foto: Arhitektuuribüroo Kosmos

Tallinna linnavolikogu hoone vastu Vana-Viru ja Aia tänava nurgakrundile hakatakse veel sel suvel ehitama moodsat ja luksuslikku korterelamut. Kinnistule jääv muinsuskaitselise väärtusega pooleldi põlenud maja kuulub taastamisele.

Vana-Viru ja Aia tänava nurgal lösutab praegu kaks pooleldi põlenud maja, mis ei jäta vanalinna külje all ja linnavolikogu hoone naabruses välisturistidele Eesti pealinnast just head muljet.

Kinnistu arendaja OÜ Pitek juhatuse liige Andres Samarüütel kinnitas Postimehele, et kuna koht on väga nõudlik, ei saanud detailplaneeringu koostamise ja uue hoone kavandamisega üleliia kiirustada. Nüüd käib konkurss ehitaja leidmiseks ning arendaja loodab varsti töödega alustada.

Vana-Viru ja Aia tänava nurgakrundi sügavusse kerkib viiekorruseline korterelamu, mille projekt valmis arhitektuuribüroos Kosmos. Neli aastat tagasi toimunud arhitektuurivõistluse võitnud firma koostas ka detailplaneeringu, mis valmis aasta eest.

Moodne arhitektuur

Arhitektuuribüroo Kosmos arhitekt Ott Kadarik tõdes, et uue hoone asukoht vanalinna külje all muinsuskaitsealal seadis mitmesuguseid eritingimusi. Seetõttu on arusaadav, et projekteerijad nägid suurt vaeva ja töö võttis tavalisest rohkem aega.

«Võin julgelt väita, et see hoone on põnev näide moodsast arhitektuurist,» kinnitas Samarüütel. «Majja tulevad rippuvad terrassid ning igasugused muud huvitavad lahendused.»

Ta lisas, et kohe pärast ehituskonkursi lõppemist lähiajal saab töödega pihta hakata, sest arendajal on olemas ehitusluba. Ehitamisele kulub umbes poolteist aastat.

Projekti järgi tulevad hoone alla garaažid ning esimesele korrusele büroo- ja kaubanduspinnad. Järgmistele korrustele on Samarüütli sõnul kavas rajada eksklusiivsed korterid. Kõigi nende lahenduste juures on arhitektid kinni pidanud vanalinna ümbruse rangetest piirangutest. Kasulikku pinda on majas umbes 5000 ruutmeetrit.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialisti Oliver Orro sõnul on Vana-Viru ja Aia tänava nurgal praegu seisev puumaja nii halvas seisus, et selle konstruktsiooni ei ole võimalik päästa.

Seetõttu on muinsuskaitsjad jõudnud kinnisvaraarendajaga pikkade vaidluste järel kokkuleppele, et hoone taastatakse. See tähendab, et maja võetakse koost lahti ning pannakse uuesti kokku, kasutades võimalikult palju algseid palke ja muid osiseid.

Vana kvartal

«Kindlasti pannakse tagasi väärtuslikud dekoratiivdetailid, mis on kõik olemas,» kinnitas Orro. «Neid saab töökojas restaureerida. Kuna hoone on ehitatud kunagisse vallikraavi ning tugevasti vajunud, tuleb majale rajada uus vundament. Vanade fotode järgi on kavas taastada ka endine puitpitsdekoor.»

Orro ütles, et teisest põlenud majast Aia tänava ääres peab alles jääma vaid väline fassaad, mis tuleb samuti taastada. Kaks vana hoonet moodustavad ühe kinnistu, mis kunagi kuulus plekkseppmeister Jürgensile.

Orro lisas, et kogu Vana-Viru, Aia ja Inseneri tänava vaheline kvartal jääb vanalinna muinsuskaitsealasse, mistõttu kõik sealsed 1870. aastatel endise vallikraavi kohale ehitatud vanad majad tuleb võimaluse korral esialgsel kujul renoveerida.

Mõned neist hoonetest on suhteliselt heas, teised aga nigelas seisus. Näiteks Aia tänav 8 maja on viltu vajunud nagu Pisa torn ja ootab põhjalikku taastamist.

Kvartali sisemusse jäävad paar väiksemat hoonet, millest ühes asus alles hiljuti India kaupade pood, tohib arendaja linna loal lammutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles