Venemaa telekanalid jäävad alles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriministeerium on viimastel päevadel vaigistanud vene kogukonna hirme, mis tekkisid seoses kuuldusega, et Eesti riik keelab oma territooriumil Venemaa telekanalite näitamise.

«Praegu pole plaanis Vene telekanaleid välja raiuda. Pole onusid, kes kääridega mingeid kanaleid läbi lõikavad,» rahustas kultuuriministeeriumi meediaosakonna juhataja Peeter Sookruus.

Ta tunnistas, et ministeerium on saanud arvukalt telefonikõnesid inimestelt, kes muretsevad Vene telekanalite keelamise pärast.

Tekkis kerge paanika

Kerge paanika sai alguse riigikogu aseesimehe Kristiina Ojulandi pressiteatest, kus seisis, et «Ojuland nõuab Vene telekanalite ksenofoobsete väljaastumiste tolereerimise lõpetamist Eestis.»

Reformierakonna aseesimees teatas nädala algul, et kaabelfirmad on lasknud massiliselt eetrisse on selgelt vaenuõhutavaid saateid. «Euroopa Liidu riik ei saa oma territooriumil lubada, et mingi välismaa telekanal edastab siin saateid, mis on täis vihkamist,» märkis Ojuland.

«Küsimus ei ole tsensuuris, vaid vaenuliku käitumise tõkestamises. Olen olnud juba ühenduses meie valitsusstruktuuridega, et võetaks ette konkreetseid samme, et piirideta televisioon ei kujuneks propagandarelvaks teise riigi vastu.»

Sookruusi sõnul juhtis Ojuland õigustatult tähelepanu probleemile, et iga riik peab olema suuteline vastu seisma teiste riikide telekanalitest tulevatele sõnumitele.

Kanaleid saab keelata

Sama teema ning eriti probleemi juriidilised ja tehnilised küljed on mõnda aega üleval ka Euroopa Komisjonis ja Euroopa Nõukogus.

Asi ei puuduta ainult vaenuõhutamist, vaid ka näiteks juhtumeid, kus üle piiri levivad telesaated, mille alkoholi- või lastele suunatud reklaamid on üleliia agressiivsed.

Sookruusi kinnitusel on Euroopa Liidu liikmesriigid ka varem vaenulikke telekanaleid kinni pannud. Näiteks tõi ta Prantsusmaa, mis keelas mõne aja eest Iraanist lähtuva Hesbollahi-meelse kanali.

«See oli selgelt vaenuõhutav ja USA, lääne tsivilisatsiooni ning juutide vastu suunatud propagandakanal,» märkis ta.

Ojuland korraldas esmaspäeval «lõimumise e-foorumi» raames järjekordse rahvusvähemuste ümarlaua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles