Pomerants: Eesti toetab Euroopa ümberasustamisprogrammi vabatahtlikkust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Toomas Huik/Postimees

Siseminister Marko Pomerantsi sõnul toetab Eesti Euroopa Komisjoni ettepanekuid liidu ühise ümberasustamisprogrammi kohta, sealhulgas põhimõtet, mille kohaselt toimub pagulaste ümberasustamine ELi liikmesriikidesse vabatahtlikkuse alusel.

Täna viibis siseminister Marko Pomerants Brüsselis Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite mitteametlikul kohtumisel, kus tutvustati
ettepanekuid ühise ümberasustamisprogrammi kohta, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

Euroopa Komisjon tutvustas käesoleva aasta 2. septembril vastu võetud teatist Euroopa Liidu (EL) ühise ümberasustamisprogrammi loomise kohta ning ettepanekut muuta Euroopa Pagulasfondi asutamisotsust. Ümberasustamine on enim kaitset vajavate pagulaste, sealhulgas naiste, laste ning vägistamiste ja piinamiste ohvrite ümberpaigutamine esmast varjupaika pakkuvast riigist teise, et tagada nende turvalisus.

Vastavalt komisjoni teatisele on ümberasustamisprogrammis osalemine liikmesriikide jaoks vabatahtlik ning seda tegevust toetatakse tulevikus ELi vahenditest. Euroopa Komisjoni eestvedamisel hakkab regulaarselt kogunema ümberasustamise ekspertgrupp, kelle ülesandeks on valmistada ette ELi aastased ümberasustamisprioriteedid ning arutada konkreetseid hetkevajadusi.

Siseministri sõnul on Euroopa Komisjon valinud ühise ümberasustamissüsteemi suunas liikumiseks õige tee, alustades praktikate vahetamisest ning koostöö koordineerimisest. «Toetame ka Euroopa Pagulasfondi asutamisotsuse muutmist, et tagada vajalik rahastamine ümberasustamisega tegelevatele liikmesriikidele,» märkis Pomerants.

Eesti jaoks olulise teemana arutati kohtumisel Euroopa Komisjoni viisavastastikkuse raportit ning edasisi samme kolmandate riikide suunal, kes nõuavad ELi kodanikelt endiselt viisat. Siseminister avaldas soovi, et Euroopa Komisjon kasutaks eelseisvat ELi ja Brasiilia tippkohtumist ning lõpetaks kõnelused viisavabaduslepingu üle.

«Leiame, et lepingu sõlmimine enne tippkohtumist on võimalik ning oleme komisjonile esitanud ka vastavad ettepanekud,» selgitas Pomerants. Tema sõnul tuleks lõpetada olukord, kus liikmesriigid on ühenduse reeglite kohaselt sunnitud andma viisavabaduse kolmandale riigile ilma ise midagi vastu saamata. «Brasiilia viisavabadus on olnud päevakorral juba pikalt ning on aeg sellele teemale punkt panna,» lisas Pomerants.

Lisaks arutasid ministrid Euroopa Liidu varjupaigaküsimusi ning saatjata alaealiste ebaseadusliku sisserändega seonduvat. Euroopa Komisjon andis ülevaate viisainfosüsteemi hetkeseisust ning Prantsusmaa siseminister tutvustas ettepanekuid Vahemerelt tuleneva ebaseadusliku rände takistamiseks.

Siseminister Marko Pomerantsi saatsid visiidil nõunikud siseküsimustes Eesti alalises esinduses Euroopa Liidu juures Kristo Põllu ja Uku Särekanno ning siseministeeriumi nõunik Euroopa Liidu alal Maila Sass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles