Iru hooldekodu uuendustööd on selleks korraks läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Merike Martinson.
Tallinna abilinnapea Merike Martinson. Foto: Toomas Huik

Iru hooldekodus elavad vanainimesed tunnistasid täna, et valgem ja puhtam on maja pärast pikka renoveerimist tõesti. Kokku kestsid uuendustööd ligi kümme aastat ning läksid maksma 124 miljonit krooni, millest 54,8 miljonit käis linn välja neljal viimasel aastal.


Renoveerimise käigus valmisid eluruumid 75 hoolealusele, värskenduskuuri sai saal, endiseset avaramaks muutus fuajee. Üks vajalikumaid asju on lift, mis võimaldab liikumisraskustega vanuritel nüüd hõlpsamini ühest kohast teise pääseda.

Juba 13 aastat Irus elav 91 aasta vanune Helga Loide kinnitas, et ruumid on võrreldes varasemaga ikka puhtad ja valged küll. Tema toakaaslane Nadežda Laantalu kiitis samuti remonti. Ainult toauks pidavat millegipärast logisema, kui tuuletõmbus on.

«Eks näe, kuidas talvel kütmisega asjalood on,» märkis Laantalu.

Abilinnapea Merike Martinson kiitis ka seda, et lõpuks ometi on hooldekodu töötajatel ka head töötingimused. Nemad said enda käsutusse täiesti uued abi- ja puhkeruumid.

Martinsoni sõnul on Iru hooldekodus nüüd esimest korda kõik töökohad täidetud. Kui veel neli aastat tagasi oli mitukümmend kohta vaba, siis nääd võeti täiendavalt ametisse 30 inimest ning selleks korraldati isegi konkurss.

Hooldekodus ringi käies võis märgata, et paljud hooldajad rääkisid vene keeles. Abilinnapea sõnul seda probleemi küll ei ole, et töötajad klientidest aru ei saaks. Samas lisas ta, et Irus elavatest vanuritest üle poolte kõneleb vene keelt.

«Kui varem oli ikka kuulda arvamusi, et Irusse küll minna ei taha - seal on nii pime ja umbne, siis nüüd seda küll enam öelda ei saa,» tõdes Martinson. «Tallinlased tahavadki just siia Irusse tulla, et sõbrad ja tuttavad lähedal oleksid.»

Iru hooldekodu elanik peab kuus tasuma ümmarguselt 8000 krooni. Kui vanuril ei ole lähisugulasi, kes tema pensionist puudujääva raha juurde paneks, siis teeb seda linn. Martinsoni sõnul maksab linn omalt poolt sel juhul 2500 krooni.

Abilinnapea kinnitas, et Irus on 350 kohta ning kõik need on ka täidetud. Hoooldust vajavaid vanainimesi on aga Tallinnas rohkem, mistõttu tuleb seda teenust ka mujalt sisse osta. Ta lisas, et praeguse masu tingimustes on võimalik erahooldekodude omanikega hinna osas kaubelda. Paljud hooldekogud on siiski Irust kallimad.

Iru hooldekodu direktor Terje Salo märkis, et viimastel aastatel on mitmed eraisikud toetanud hooldekodu märkimisväärsete annetustega, kuid soovinud seeejures jääda anonüümseteks. See näitab, et heategevus saab loomulikuks osaks ka Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles