Töötute perede lapsehooldustasu võtaks riigi rahakotist 60 miljonit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroonid.
Eesti kroonid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu suunas teisele lugemisele Rahvaliidu fraktsiooni algatatud riiklike peretoetuste seaduse muutmise eelnõu, millega määratakse lapsehooldustasu ka lastega peredele, kelle mõlemad vanemad on jäänud töötuks.

Rahvaliidu algatatud eelnõu järgi saaks pere lapsehooldustasu poole ulatuses, kui üle kaheksa-aastast alaealist last kasvatavas peres jäävad mõlemad vanemad töötuks. Kui peres on rohkem alaealisi lapsi, makstakse lapsehooldustasu ühe neljandiku lapsehooldustasu ulatuses iga lapse kohta.

Tasu makstaks vanemate kogu töötukassas töötuna arveloleku perioodi. Lapsehooldustasu määr on tänavu 1200 krooni kuus.

Riigikogu liige, rahvaliitlane Mai Treial ütles riigikogus, et eelnõuga kaasneb riigieelarvele kulutusi umbes 60 miljoni krooni ulatuses, kui arvestada, et lapsehooldustasu saajate arv võiks kasvada 10 000 võrra.

Treiali sõnul on praeguseks jäänud töötuks üle 75 000 inimese.

Treial põhjendas toetuse vajadust sellega, et pere toimetulek kujuneb keeruliseks, kui töötuks on jäänud pere ainus töövõimeline liige või mõlemad vanemad. Seepärast tuleks laste kasvatamist majanduslikult toetada, et lastel oleks võimalik jätkata korralikult kooli- ja huvihariduse saamist.

Reformierakonna liige Maret Maripuu päris, miks ei näe eelnõu ette lapsehooldustasu 3-8-aastaste lastega töötuks jäänud vanematele.

Treial vastas, et eelnõu esitajad ei soovinud riigi rahakotti väga lõhki ajada. «Kui te näete seda vajadust, oleme me nõus sellega, et te teete ettepaneku ja me võime arvestada töötuksjäänu toetusega kõikides vanustes laste puhul, kes perekonnas on,» märkis ta.

Maret Maripuu sõnul pidas sotsiaalkomisjon eelnõu suurimaks probleemiks, et selles aetakse segi üldine perede toetamine ja töötute toetamine - mõlemad on olulised, aga meetmed ja eesmärgid erinevad. Sellest hoolimata otsustati eelnõu suunata teisele lugemisele, parandusettepanekuid oodatakse 6. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles