Soomlast kahtlustatakse natsliku rünnakrühma loomise katses

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei väitel otsis Teinonen oma loodavasse liikumisse paremäärmuslike vaadetega noori mehi. Umbes selliseid, kes mullu Tallinnas seksuaalvähemuste paraadil vägivaldseks muutusid ja keda turvameestel tuli taltsutada.
Kaitsepolitsei väitel otsis Teinonen oma loodavasse liikumisse paremäärmuslike vaadetega noori mehi. Umbes selliseid, kes mullu Tallinnas seksuaalvähemuste paraadil vägivaldseks muutusid ja keda turvameestel tuli taltsutada. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti soomlane Risto Teinonen väidab, et kapo kahtlustus, nagu üritanuks ta siin luua äärmuslike vaadetega noorte rünnakrühma, on vaid selleks, et sundida teda Eestist lahkuma.

«Ma ei usu, et minu kahtlustatavaks kuulutamise taga midagi tõsist on. Ma ei ole mingi rünnakrühma juht,» kommenteeris aastaid tagasi eriteenete eest Eesti kodakondsuse saanud Teinonen. «Pigem on see kius, et ebamugav inimene riigist lahkuks.»

Ent kas kapo aktsioon sunnibki Tartus elavat Teinoneni tagasi Soome kolima? «Praegu on mul keelatud Tartust lahkuda. Eks ma edaspidi vaatan, kuidas asjad siin arenevad,» ütles Teinonen.

Pärjatud mees

Eesti skaudiliikumise edendamise eest vabariigi presidendilt Maarjamaa Risti V klassi ordeni saanud Teinonen peeti kinni teisipäeval, kui kapo korraldas Tartus, Tallinnas ja Pärnumaal korraga üheksa läbiotsimist.

17. jaanuari operatsiooni eestvedajaks oli prokuratuur. Algatatud kriminaalasi puudutab Eesti põhiseadusliku korra vastase ühenduse loomist ja sinna liikmete värbamist.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Heili Sepa sõnul on loodava ühenduse tegevus suunatud etnilisel ebavõrdsusel põhineva ühiskonnakorralduse ja käitumisreeglite kehtestamisele Eestis.

Kahtlustuse järgi värbas Teinonen loodavasse ühendusse liikmeid koosviibimistel, kus propageeriti rahvustevahelist vaenu. Samuti olevat Teinonen loonud teadlikult kontakte, et kavandada ühenduse militaarse tiiva laagrivormis väljaõpet.

Prokuratuuri väitel nimetas Teinonen väljaõpet saavaid isikuid SA-meesteks, mis on ajalooline tuletis natsiliikumise rünnakrühmlaste nimest.

Kaldub fašismi

Nende koolituse teoreetilises küljes olnuks muu hulgas tähtis fašistlik ideoloogia ja antisemitism, rassism ja skinhead´lus.

«See kahtlustus on täielik nonsenss, sellist ühendust pole kunagi loomisel olnud,» väitis Teinonen päev pärast ülekuulamist. «Kui minu korraldatud stiilipidudega sellist asja siduda, siis on see väga kaugelt otsitud põhjus.»

Juhtivprokurör Heili Sepp lükkab ümber väite, nagu oleks kahtlustused Teinoneni suhtes pealiskaudsed.

«Kriminaalne tegevus, mille toimepanemises Risto Mikael Teinoneni kahtlustatakse, on palju ulatuslikum, sisulisem ja ohtlikum,» ütles Sepp. Süüdimõistmisel ähvardab Teinoneni kuni 6-aastane vangistus.

Kapo seob Iseseisvusparteid skinidega

• Rünnakrühma loomises kahtlustatav Risto Teinonen on Eesti Iseseisvuspartei juhatuse liige, nii nagu sama kriminaalasja raames tunnistajana üle kuulatud Tauno Rahnu.

• Kaitsepolitsei hakkas viimastel riigikogu valimistel 0,2 protsenti häältest saanud parteid seostama paremäärmusliku liikumisega 2005. aastal, mil partei suvepäevad kujunesid sisuliselt Eesti paremäärmuslaste kokkutulekuks.

• Tänavuses kapo aastaraamatus kirjutatakse: «Ootamatu tõuke skinhead’ide populaarsuse kasvule andis 2006. aastal nn pronkssõduri konflikt, mille algfaasis kujunes skinhead’idest eesti rahvuslaste kõige organiseeritum jõud. Kohe ilmusid ka skinhead’ide «kosilased» – Iseseisvuspartei juhid, kes meelitasid noori oma parteisse.»

• Iseseisvuspartei esimees Vello Leito nimetas kapo kahtlustusi labaseks sõimuks. «Ma olin ise seal 2005. aasta peol, kus osales 15 meie partei liiget ja mõned nende musta riietatud tuttavad. Ilmselt teebki kapo oma järeldusi nii lihtsatest asjadest,» ütles Leito.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles