Kriminaalse minevikuga moosekant nõuab õigust taga

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Eesti pillimees J.D avastas pärast mitme tööotsa kaotamist, et internetis kättesaadavas rahvusvahelises kohtulahendite avalikus andmebaasis on otsene viide tema nooruspattudele, mis Eesti seaduste järgi on aegunud.


«Seal avaldatud ja siiani kehtivas kohtuotsuses on must valgel kirjas, et mina, J.D, olen varem kriminaalkorras veel kahel korral karistatud,» ütleb ansambliga A esinev D, kes on kriminaalsüüdistusega kohtu all olnud kolm korda.

Viimati mõisteti ta 2004. aastal süüdi neli aastat varem toime pandud grupiviisilises Eesti Energia alumiiniumkaablite varguses, mille eest määrati mehele tingimisi karistus. See on D ainus seni kehtiv karistus.

Teised kaks pattu on aegumise tõttu karistusregistrist kustunud. Endise poksijana sattus D kord Tartus puhkenud baarikaklusesse ja miilitsa ajal tekkis tal tänaval tüli. Seega ei tohiks seaduse mõtte järgi neid ammuseid karistusi Dga enam kuidagi seostada.

«Ja nüüd kuskil Hispaaniast juhitavas andmebaasis on viide neile üleval,» ütleb muusik. Internetilehel vlex.com asuv kohtulahendite register sisaldab 133 riigi rohkem kui 32 miljonit dokumenti, millele pikaajalise juurdepääsu eest küsitakse raha.

«Mulle ei meeldi, kui Google’i otsimootoris tuleb minu kohta kohe lause, et olen korduvalt kriminaalkorras karistatud. Ma olen need karistused ära kandnud.»
D sõnul võiks ta karistuse ära kandnud inimesena asja ju rahulikult võtta, ent teda häirib asjade korraldamatus. «Kui tegin andmekaitseinspektsioonile avalduse, siis vastati, et peaksin oma nime kaotamiseks kurjategijate nimekirjast internetis tegema meie kohtule avalduse, et kehtivas karistuses asendataks minu nimi initsiaalidega,» räägib ta.

«Ma kindlasti teen seda, kuid seni olen ma internetis endiselt kõigi jaoks ju defineeritav tavalise kurjategijana,» ütleb ta. «Igaüks võib minu peale näpuga näidata. See on minu kodanikuõiguste labane rikkumine.»

Seetõttu soovitab D kõigil, kel kriminaalne minevik, ent kes on alustanud karistuse kandmise järel elu puhtalt lehelt, veenduda, et nende täisnimi poleks kohtotsustes kirjas ja nii vabalt leitav.

Praegu oma ansambliga plaati ette valmistava D sõnul kahtleb ta väga, kas pärast Eestis tema nime asendamist initsiaalidega tehakse sama ka Hispaania internetilehel. Võimalik, et selleks peaks mees kirjutama eraldi pöördumise lehe haldajale.

Justiitsministeeriumi kinnitusel pole Eesti võimudel selle internetilehega mingit ametlikku seost.

«Kohtulahendid on Eestis avalikud ja veebis avalikustatud, seega kättesaadavad ka kõigile internetikasutajatele, samuti erinevate internetiteenuste pakkujatele,» ütles ministeeriumi avalike suhete juht Ivi Papstel. «Mingit koostööd nimetatud Hispaania veebilehega ei tehta, lihtsalt nende otsingumootor kasutab ka meie avalikku kohtulahendite andmebaasi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles