Tšehhid alustasid võidusamba remonti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba valgustus tuleb täielikult uuendada.
Vabadussõja võidusamba valgustus tuleb täielikult uuendada. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tšehhi firma Sans Souci töötajad alustasid täna ettevalmistusi Vabadussõja võidusamba remonttöödeks.

Kaitseministeeriumi pressieisndaja ütles BNS-ile, et täna alustasid Sans Souci töötajad Vabadussõja võidusamba remondi ettevalmistamisega, remont ise peaks valmis saama oktoobri keskpaigaks.

Monumendi juures on vaja teha korda ning vajadusel välja vahetada niiskusest rikutud LED-paneelid ja täita mõned vuugivahed, mille kaudu niiskus sambasse imbus. Samuti paigaldavad tšehhid monumendi sisemusse täiendava ventilatsioonisüsteemi, mis hoiaks samba seestpoolt kuivana.

Kaitseministeerium otsustas septembri keskel kuni Vabadussõja võidusamba parandustööde lõpuni kustutada samba valgustuse öisel ajal. Varem peatas kaitseminister Jaak Aaviksoo kõik maksed Tšehhi ettevõttele.

Öine valgustus taastub siis, kui samba rajanud Sans Souci on viinud lõpule kõik vajalikud parandustööd. Kaitseministeerium tellis riskianalüüsi, et kaardistada võimalikud tehnoloogilised riskid ja tegurid, mis Vabadussõja võidusammast järgmiste aastakümnete jooksul mõjutada võivad.

Viimane osa rahast kantakse tšehhidele üle siis, kui probleemid on kõrvaldatud. Monumendi 62-miljonilisest lõpphinnast on Sans Soucile üle kandmata veel 5,3 miljonit krooni.

23. juuni esimestel tundidel Tallinna keskväljakul avatud monument on toonud kaasa mitmeid probleeme, mida Tšehhi ehitusfirma pole suutnud lahendada. Mõned samba klaaspaneelid on muutnud värvi, samuti ei toimi samba sisevalgustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles