Lähipäevil meenutatakse 15 aasta möödumist Estonia hukust

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia katastroofis hukkunute mälestusmärk Hiiumaal Tahkunas.
Estonia katastroofis hukkunute mälestusmärk Hiiumaal Tahkunas. Foto: PRIIT PULLERITS/PM/SCANPIX BALTICS

Nädalavahetusel toimub mitmel pool Eestis üritusi meenutamaks 15 aasta tagust reisiparvlaev Estonia hukku, mille tagajärjel jättis elu üle 800 inimese.


Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Viimsi Püha Jaakobi kogudus koostöös Eesti Kirikute Nõukoguga korraldab laupäeval, 26. septembril laevahuku 15. aastapäeva meenutuseks mälestusrännaku.

Rännak algab Tallinnast, Paksu Margareeta lähistel asuva Estonia mälestusmärgi juurest kell 11. Retke avasõnad lausub EELK piiskop Einar Soone, ütles mälestusretke peakorraldaja, Viimsi Püha Jaakobi koguduse õpetaja Mikk Leedjärv.

Mälestusmärgi juurest liigutakse jalgsi Tallinna Sadama terminalide eest läbi Kadriorgu Russalka juurde, edasi Piritale ja mööda merekallast Meriväljale ning sealt Viimsisse Püha Jaakobi kirikusse, mis on kõigi meres hukkunute mälestuskirik. Teekonna pikkus on 13,5 kilomeetrit ja selle läbimiseks arvestatakse 3,5 tundi.

Püha Jaakobi kiriku juures pühitsetakse Estonia mälestuskivi ning kirikus peetakse armulauaga mälestusjumalateenistus, kus teenivad EELK peapiiskop Andres Põder, Viimsi Jaakobi koguduse õpetaja Mikk Leedjärv ning Eesti Kirikute nõukogu esindajad.

Mälestusrännakus osalemine on vaba kõigile huvilistele. Püha Jaakobi koguduse juhatuse esimees Jaanus Lember ütles, et tegu ei ole üksnes luteri kiriku ettevõtmisega. «Meie rännakule on oodatud kõige erinevamate konfessioonide ridadesse kuuluvad inimesed. Ja samuti ka need, kes ei ole ennast kirikuga sidunud,» lisas Lember.

Estoniaga hukkunutele pühendatud mälestuskontsert toimub laupäeval Tallinna Metodisti kirikus algusega kell 19. Esinevad XXI sajandi orkester, Estonia Seltsi segakoor ja Tartu Ülikooli kammerkoor Erki Pehki juhatamisel. Ettekandele tuleb Arvo Pärdi «Cantus in Memoriam Benjamin Britten», Kaljo Raidi «Largo» ja Roxanna Panufniku «Westminster Missa».

Sama kava tuleb päev hiljem esitamisele Võru kultuurimajas Kannel. Võru kaotas laevahukus 17 linlast.
Sündmusterikkamalt kui varem meenutab Estoniaga juhtunut tänavu ühendus Memento Mare, kuhu kuuluvad hukkunute omaksed.

Pühapäeval kell 17 algab Tallinna Jaani kirikus mälestuskontsert, kus kitarridel musitseerivad Mart Soo ja Tõnis Leemets ning laulavad Vox Clamantis ja Püha Miikaeli Poistekoor, teatas muusikaühing Crescendo.

Pärast kontserti, alates kella 18.30 kuni laeva teekonna lõpukellaajani 02.03, on igal inimesel võimalik süüdata küünal Estonia mälestusmärgi juures Rannavärava mäel. Taustal kõlab Liis Jürgensi elektroakustiline kompositsioon.

Laevahuku päeval, 28. septembril algusega kell 12 toimub Estonia mälestusmärgi juures mälestusteenistus ja pärgade panek. Talitust viib läbi õpetaja Jaan Tammsalu.

Samal päeval avatakse rahvusraamatukogus näitus «Reisilaev Estonia kirjas ja meeles», mis kajastab Estonia-teemalisi raamatuid ja mälestusesemeid ning jääb raamatukogu fuajees avatuks 2. oktoobrini.

Hiiumaal, Kõrgessaare vallas, kus asub ka üks Estonia mälestusmärkidest, meenutatakse 15 aasta eest märga hauda läinuid pühapäeval Reigi kirikus peetavas palvuses. Pühapäeval toimub mälestuspalvus ka Rakvere Kolmainu kirikus.

«Eelkõige mõtlesin oma saatusekaaslastele, kel ei ole mälestuskivi, mille juurde lähedast meenutama minna ega ole ka võimalust sel päeval mere äärde sõita. Minu eesmärk on, et oleks lühike, kodune ja armas võimalus olla koos ja mõelda sellele päevale,» rääkis Virumaa

Teatajale ettevõtmise eestvedaja Helmi Urbalu, kelle abikaasa hukkus paljude teiste seas 15 aastat tagasi parvlaeval Estonia.

Kell 17 algaval mälestusteenistusel tuleb esmaettekandele 12 aastat tagasi Rakvere noormehe Erkki Reimanni loodud ja Estonia hukule pühendatud muusikapala, luuletusi loeb Indrek Saar, kitarril on Siim Nirgi ning laulab Kirsten Virks.

Ninase poolsaarel Saaremaal on alates 1999. aastast igal aastal 28. septembril süüdatud mälestuslõke ja meenutatud laevahuku ohvreid.

Tänavu algavad mälestusüritused esmaspäeval kell 18 kontsert-palvusega Mustjala Anna kirikus. Kõneleb õpetaja Rene Reinsoo, mängivad Andres Uibo orelil ja Aare Tammesalu tšellol.

Kell 19.30 süüdatakse Tagaranna külas Ninase pangal mälestuslõke.

Parvlaev Estonia uppus tormisel Läänemerel ööl vastu 28. septembrit 1994. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles