Rein Lang: Markov on üks igavesti vastik tüüp

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Rein Lang.
Justiitsminister Rein Lang. Foto: Toomas Huik.

Justiitsminister Rein Lang ütles ETV saates «Ringvaade», et Venemaa duumasaadik Sergei Markov on üks igavesti vastik tüüp, kuid õigusriigis tuleb lähtuda seadustest, mitte emotsioonidest.


«Sergei Markov on üks igavesti vastik tüüp. Ta on hoobelnud ühes telesillas sellega, et keegi tema abilistest oli käivitamas aktsiooni Eesti paha valitsuse vastu. Seda informatsiooni on muide Eestis ka kontrollitud. Ja täna ei ole meil mingeid andmeid selle kohta, et Markov oleks neid rünnakuid korraldanud, nendes osalenud või neid õhutanud,» rääkis Lang «Ringvaates».

«Ma toonitan veelkord, et mina ei laseks Markovit üldse kuskile. Aga meil on Eestis see pädevus, et selliseid tüüpe, kes on meile vastikud, võime me oma suveräänsusega mitte lubada oma riigi territooriumile. Kuid selleks, et kellelegi kehtestada Schengeni viisaruumi keeldu, peavad olema põhjendatud kahtlused, et inimene paneb toime kuritegusid. Markovi suhtes meil neid põhjendusi täna ei ole,» tõdes justiitsminister.

Lang meenutas, et Eestisse sisenemise keeld on Markovil tänaseni peal. Ta lisas, et Schengeni viisaruumis ei ole Eestil niisugust voli, et me võiksime tõkestada Eesti jaoks
ebameeldivate inimeste sõitmist näiteks Saksamaale, Itaaliasse või mõnda teise Schengeni riiki.

Palve Markovi viisakeelu tühistamise taotles välisministeerium sama asja ka Venemaa noorteorganisatsiooni Naši endise juhi Vassili Jakemenko suhtes. Jakemenko viisakeeldu Lang ei tühistanud.

«Euroopas kehtib ilus tava, et parlamendisaadikutele ja valitsuse liikmetele ei tehta mingeid piiranguid. Vaatamata sellele, et Jakemenko on võrdsustatud parlamendiliikmega, on kogu Eesti rahvas näinud televiisorist seda, kuidas Jakemenko ründab Eesti suursaadikut. Ja see on väga selgelt Viini konsulaarkonventsiooni rikkumine. Nii et tema kohta on meil dokumentaalne tõestus ja meil pole mingit põhjust teda sellest nimekirjast välja võtta. Markovi vastu ei ole meil paraku mingeid tõendeid. Kui keegi kuskil ärpleb, siis see pole veel tõend,» selgitas justiitsminister oma otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles