Tudengid kutsusid Euroopa noored sauna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene neiul Julia Skorohodoval (paremal) kulus koos viisasekeldustega kuus päeva, et Eestisse jõuda. Raplamaale Toosikannule ehitatava sauna laelaudade lihvimisel
abistasid teda hispaanlanna Irene Zaragoza, norralane Anders Rimehaug ja belglanna Nelle Huyge.
Vene neiul Julia Skorohodoval (paremal) kulus koos viisasekeldustega kuus päeva, et Eestisse jõuda. Raplamaale Toosikannule ehitatava sauna laelaudade lihvimisel abistasid teda hispaanlanna Irene Zaragoza, norralane Anders Rimehaug ja belglanna Nelle Huyge. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Tehnikaülikooli tudengid kutsusid Euroopa noored Eestisse, et tutvustada neile saunakultuuri ja ehitada koos üles suitsusaun.

«Kui ma Peruusse vanaemale külla lähen, siis ehitan talle sauna!» hüüdis Hispaanias elav peruulane Jesús Matta Menacho, kes oli parasjagu ametis suitsusauna katuse tõrvamisega. Menacho jõudis koos 22 välistudengiga Eestisse poolteist nädalat tagasi.

Tee siia leiti tänu gruppi BEST-Estonia kuuluvatele Tallinna Tehnikaülikooli tudengitele, kes otsustasid suvekursuse pühendada saunale.

Erinevatest Euroopa riikidest pärit noored istutati loenguruumidesse ning neile räägiti sauna ajaloost, ehitamisest ja mõjust inimkehale. Õhtuti veeti nad eri tüüpi saunadesse teooriat praktikas läbi proovima.

Rahvusvaheline ehitus

«Ühel päeval käisime Soomaal parvesaunas,» rääkis Jürgen Sarmet, üks ürituse korraldajatest. Ta lisas, et saunamõnusid ilmestas väike võistlus. «Lugesime üle, kellel on kõige rohkem sääsehammustusi. Võitjal oli 75!» naeris Sarmet.

Suvekursus päädis üleeile hommikul Raplamaal Toosikannu puhkekeskuses suitsusauna ehitamisega. Teel keskusesse pandi külaliste huumorimeel proovile. Välistudengeid ja korraldajaid transportinud bussile keeras ühtäkki ette auto, kust kargasid välja maskides relvataoliste esemetega tegelased.

Kui «terroristid» bussi jõudsid, jooksis Jürgen bussist välja ühe karjakompleksi poole. Kogu seltskond järgnes talle ummisjalu. Kompleksis tervitasid osalejaid juba «oma» inimesed, kes pistsid välismaalastele kätte kaardid, mille järgi pidid nad ise Toosikannule jõudma.

Toosikannul ootasid tudengeid ees suitsusauna vundament, seinad ja sarikad, muu ehitus jäeti nende endi hooleks. Muidugi ehitusmeeste range järelevalve all.

Nii võiski eile ja üleeile näha puhkekeskuse territooriumil vene ja hispaania neiusid sauna laelaudu lihvimas, hispaania poissi ja poola tüdrukut sauna lage tõrvamas ja üht kosmonauti meenutavat tegelast, kes pritsis mingi vahendiga sauna välisseinu.

Erinevad saunakogemused

«See on tegelikult taimeväetis, aga ehitusmehed on avastanud, et see aitab väga hästi üraskite ja muude putukate vastu ning annab puidule ilusa jume,» selgitas Estonian Log Housesi juhatuse liige Andri Maide, kes hoidis ehitustegevusel silma peal.

Eile õhtul toimus eksam ehk suitsusauna proovimine. Enne Eestisse jõudmist polnud aga nii mõnigi tudengist külaline meie kuulsast saunakultuurist kuulnudki. «Ma ei olnud varem kunagi saunas käinud, sest hispaanlased ei käi saunas,» rääkis hispaania neiu Irene Zaragoza Calderón.

Norra poiss Anders Rimehaug seevastu ütles pisut üleoleva muigega, et tema kui põhjamaalane naudib kodus tihti saunamõnusid. «Aga seda peksmise asja (vihtlemist – toim) meil küll ei ole!» naeris ta.

Rootsis elav türklane Ender Yalciner oli silmanähtavalt vaimustuses, et on olemas nii palju erinevaid saunu. «Olen alati mõelnud, et saun on midagi luksuslikku, aga siin käisime telk- ja parvesaunas, mis ei olnud seda üldsegi,» rääkis ta.

Pikk tee Eestisse

Vaimustust Eestist ja meie saunakultuurist ei vähendanud ka tõsiasi, et siiajõudmine nõudis nii mõneltki välismaalaselt suuri jõupingutusi. Vene tüdruk sõitis kaks päeva rongiga Jekaterinburgist Moskvasse, kus ta neli päeva Eesti saatkonnas oma viisat ootas. «Lõpuks ta helistas meile – jee, ma sain viisa!» rääkis korraldaja Sarmet.

Serbia neiu Jelena Veskovic saatis aga oma dokumendid ja raha ühe reisibüroo kaudu Ungarisse, kust talle saadeti vastu Eesti viisa. Tüdruk ütles, et ta on üks väheseid õnnelikke, kes sai nii lihtsalt asjad aetud, sest reeglina Serbia reisibürood ei viitsi Eesti viisadega mässata.

Täna pärastlõunal tõmmatakse saunakursusele joon alla. Äsja eksamineeritud tudengid demonstreerivad Tallinna Ülikooli ruumides omandatud teadmisi, samuti selgitatakse välja parim saunakütt.


Eestilik suvekursus eurotudengitele

• Tallinna Tehnikaülikooli tudengid, kes kuuluvad gruppi BEST-Estonia, korraldasid 23 välistudengile 19 Euroopa riigist saunateemalise suvekursuse.

• Kursuse käigus omandati praktilisi ja teoreetilisi teadmisi sauna ehitamise ning kasutamise kohta.

• Suvekursuse eesmärgiks oli ehitada lõpuks valmis ehe ja eestipärane suitsusaun Raplamaal Toosikannu puhkekeskuses.

• Kahe päeva jooksul tõrvasid välistudengid sauna katuse, paigaldasid uksi ja aknaid ning sisustasid saunaruumid.

• Kursus kulmineerus eksami ehk suitsusauna proovimisega.

• BEST-Estonia on rahvusvahelise üliõpilasorganisatsiooni BEST (Board of European Students of Technology) Eesti lokaalgrupp.

• «Saunapalavik» on juba 20. BEST-Estonia poolt Euroopa tudengitele korraldatud kursus.

• Ürituse ametlik kodulehekülg on www.best.ee/sc07.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles