Kirjanik kutsub keelustama õhust kergemate õhupallide jagamist

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupallid.
Õhupallid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kirjanik Jaak Urmet

alias

Wimberg kutsub oma

blogis

üles lõpetama loodust saastavate õhupallide massilist jagamist avalikel üritustel.

Urmet kirjutab oma blogis, et kui kilekottide kahjulikkusest loodusele on palju räägitud ja sellest hakatakse aru saama, siis samast materjalist õhupalle jagatakse või lastakse taeva poole paljudel üritustel.

«Tagajärjeks loomulikult, et see kummisaast langeb mõnikümmend kilomeetrit eemal kuskil vabas looduses maha ja omandab loodusreostuse staatuse, jäädes sinna järgmiseks eiteamitmeks aastaks lagunema ja looduslikke protsesse segama,» nendib Urmet.

«Kui tahate lastele rõõmu teha, ostke neile parem jäätist ja visake pulk pärast põõsa alla huumuseks,» soovitab Urmet õhupallimoe asemele.

Ta teeb ettepaneku, et vähemalt riiklikel üritustel keelataks ära heeliumi või muu õhust kergema gaasiga täidetud õhupallide jagamine.

«Kes tahab õhupalli käes lehvitada, puhub selle ise täis. Esiteks piirab see õhupallide hulka üldse, ja teiseks, kuna väljahingatav õhk ei vii õhupalli taeva poole, väheneb oluliselt ka reostus. Saast jääb lihtsalt samasse väljakule,» kirjutab Urmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles