Väljapaistvad Eesti noored on Tamkivi, Baruto ja Kütson

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Kütson, Kaido Höövelsoni ema Tiina Pudel ning Sten Tamkivi.
Mihkel Kütson, Kaido Höövelsoni ema Tiina Pudel ning Sten Tamkivi. Foto: JCI Estonia

Rahvusvahelise noortekoja JCI Eesti haru poolt välja antava Eesti Väljapaistva Noore Inimese ehk TOYP (The Outstanding Young Person) auhinna vääriliseks tunnistati tänavu Sten Tamkivi, Mihkel Kütson ning Kaido Höövelson (alias Baruto).

TOYP auhinnavõitjad selgusid JCI Estonia iga-aastase juhtimiskonverentsi raames toimunud pidulikul auhinnatseremoonial, mis leidis aset laupäeval, 26. septembril, teatas JCI.

TOYP äri, ettevõtluse ja majanduse kategooria laureaat Sten Tamkivi on kogu oma kiire karjääri jooksul olnud tehnoloogiasaavutuste keskel.

Sten Tamkivi on märkimisväärselt panustanud IT-hariduse edendamisse ning aidanud arendada Skype’i kui Eesti edulugu. Skype’i arenduskeskus Eestis on nimelt Tamkivi käe all kasvanud paarikümne tehnoloogiga asutusest paarisaja tipp-professionaaliga ajutrustiks. 

TOYP kultuuri kategooria laureaat Mihkel Kütson on Vanemuise ja Schleswig-Holsteini Landestheateris peadirigendi ametit pidav üks andekamaid noori Eesti dirigente.

Mihkel Kütson on dirigeerinud üle 50 ooperit. Teda on pärjatud tunnustatud auhindadega välismaal ning suudab end jagada Saksamaa ja Eesti kontsertsaalide vahel.

TOYP isikliku täiustumise kategooria auhinna laureaat on Kaido Höövelson, tuntud professionaalse sumomaadleja Barutona.

Lääne-Virumaal sündinud sportlane on esimene eestlasest professionaalne sumomaadleja Jaapanis. Just tänu tem populaarsusele jõudsid Jaapanist Rakverre esimesed sumo maailmameistrivõistlused väljaspool Jaapanit 2008. aastal EAS on tema tituleerinud Eesti Hea Tahte Saadikuks Jaapanis. Höövelsoni eest võttis auhinna vastu tema ema Tiina Pudel.

Rahvusvahelisel tasandil tunnustab JCI igal aastal kümmet silmapaistvat alla 40-aastast noort kogu maailmast, kes on välja valitud rahvuskodade esitatud kandidaatide hulgast. 1993. aastal sai TOYP maailmaauhinna Eesti Vabariigi peaminister Mart Laar kategoorias «Poliitika, seadusloome ja valitsus» ning 2007. aastal pärjati maailma TOYP auhinnaga IT-guru Tarvi Martens.

Mujalt on laureaatideks olnud näiteks USA endised presidendid John F. Kennedy ja Bill Clinton, operatsioonisüsteemi Linux looja Linus Torvalds, Jordaania kuninganna Rania Al Abdullah II, Easyjeti asutaja Stelios Haji-Ioannou, rockikuningas Elvis Presley, hokitäht Wayne Gretzky ja paljud teised. Soomes oli 2009. aastal üks TOYP laureaatidest kirjanik Sofi Oksanen.

TOYP hindamiskomisjoni kuuluvad ühiskonnast tuntud ja tunnustatud inimesed nii avalikust kui ka erasektorist. Tänavuses hindamiskomisjonis on kultuuriminister Laine Jänes, ettevõtja Rainer Nõlvak, ajakirja Direktor peatoimetaja Taivo Paju, KPMG Baltics AS tegevjuht Andris Jegers, EBS Grupi juhatuse esimees Madis Habakuk, ERRi raadiouudiste juht Märt Treier, Innovatsiooniaasta 2009 juhatuse liige ja riigikogu liige Hannes Astok, JCI Estonia TOYP 2008 laureaat Ahti Heinla ning JCI Estonia president Liina Joller.

JCI ehk Junior Chamber International on ülemaailmne aktiivseid noori ühendav mittetulunduslik organisatsioon, mis on maailmas suuruselt kolmas vabatahtlike ühendus. JCI eesmärkideks on noorte inimeste juhioskuste ja sotsiaalse vastutustunde arendamine, vabale ettevõtlusele kaasaaitamine, ühiskonnas toimuvate positiivsete protsesside toetamine ja algatamine ning rahvusvaheliste suhete arendamine. JCI tegutseb enam kui 200 riigis, aktiivseid liikmeid on kokku üle 300 000. 63 tegevusaasta jooksul on organisatsiooni kuulunud ühtekokku ligi 25 miljonit
inimest. Eesti noortekojas JCI Estonia on 11 kohalikku koda ja üle 300 tegevliikme, organisatsioon tegutseb Eestis 20. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles