Rahe peksis õunad ja pirnid auklikuks

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui supermarketid üldse aiapidajate õunu vastu võtavad, siis ainult väga kvaliteetseid.
Kui supermarketid üldse aiapidajate õunu vastu võtavad, siis ainult väga kvaliteetseid. Foto: Sille Annuk

Üha pruunimaks muutuvad plekid ning augud Rõhu ja Rõngu suurtes viljapuuaedades õuntel ja pirnidel annavad järjest rohkem märku sellest kahjust, mille tekitas läinud nädalal Tartumaad tabanud rahe.

«Olen siin kümme aastat töötanud, aga sellist asja pole näinud, et rahe saagi nii ära rikkuda võib,» ohkas Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Rõhu katsejaama juhataja Madli Jalakas. «Pehmetest õuntest ei maksa rääkidagi, paljudel on lausa

augud sees.»

Aga pehmed suveõunad, näiteks rahe jälgedest nüüd pruuniplekilised ja kohati

augulised valged klaarid pole ainsad, mis Rõhu aias ööl vastu läinud kolmapäeva üle käinud rahest rappida said.

Ka Rõngu sai pihta

«Ma kohe imestasin pärast rahet – taevake, kohati on pirnidel ja õuntel täitsa tükid küljest lennanud,» rääkis Jalakas. «Keegi oleks neil justkui noaga kallal käinud.»

Lisaks suveõuntele said rahes kannatada ka punapõsksed talveõunad, kuid neilt ei paista kahjustused nii kergelt silma. Lähemalt uurides näeb, et talvesortidel on rahest pruune plekke ja auke, millest õunad lähevad mädanema.

«Meiegi ei jäänud sellest halvast ilma,» ütles ka Rõhult mitukümmend kilomeetrit eemal Rõngu lähistel õunu ja marju kasvatava ASi Rõngu Aed juhataja Hillar Hänilane. «Saime kah tol ööl rahet,

õunad on päris kõvasti pihta saanud.»

Rõhu aias sai kannatada ligi 30 protsenti saagist, Rõngus olid purustused väiksemad ehk esialgsel hinnangul kümne protsendi ümber. «Meil peksis rahe plekiliseks peamiselt talisorte,» märkis Hänilane. «Aga noh, jäi ikka ilusat õuna kah.»

Vasula aed pääses

Teispool Tartut asuvast tulundusühistu Vasula Aed viljapuuaiast läks rahe sedapuhku õnneks mööda.

«Ligi kümme aastat tagasi saime ükskord rahest väga kõvasti pihta, tean, mida see tähendab,» ütles TÜ Vasula Aed juhatuse esimees Imbi Rohejärv. «Tookord tegid suured raheterad meil puhta töö! Loodan, et teist korda sellist asja enam ei juhtu.»

Lisaks suveõuntele said rahes kannatada ka punapõsksed talveõunad.

Kas riik rahekahju Rõhu katsepunktile hüvitab, pole praegu teada. Kõige rohkem on Jalakal kahju ikkagi saagist: «Lihtsalt kahju on, meil olid nii ilusad õunad.»

Lisaks õuna- ja pirnipuudele said tol ööl suures viljapuuaias kannatada ka suured paplid ja kuused, mille äikese ja rahega kaasas käinud kõva tuul maha murdis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles