Ehitajale jalgu jääva maja elanik võitleb visalt oma korteri eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maantee 52a (vasakul) üürnikud pidid 1. augustiks kodudest välja kolima, õuesügavusse
jääva Tartu maantee 52 maja korterid ostis ehitusfirma Merko ammu ära.
Tartu maantee 52a (vasakul) üürnikud pidid 1. augustiks kodudest välja kolima, õuesügavusse jääva Tartu maantee 52 maja korterid ostis ehitusfirma Merko ammu ära. Foto: Raigo Pajula

Tallinnas kerkib Tartu maantee äärde noobel elamukvartal, kuid ühe sellele ette jääva maja elanik ei ole nõus, laskma ehitajal end väidetavalt tühise hüvitise eest lageda taeva alla tõsta.

25 aastat Tartu maantee 52a majas elanud Tiina Murer ei ole nõus talle pakutava kompensatsiooniga ega kavatse oma kodust loobuda. Teised majaelanikud on oma saatusega leppinud ning majast juba lahkunud või lahkumas.

Mullu 21. juunil kehtestas linnavolikogu Tartu maantee 50 ja selle ümbruse detailplaneeringu, mille järgi püstitab Merko Ehitus ligi kahe hektari suurusele maa-alale viie- kuni kaheksakorruselised äripindadega elamud ja ühe koguni 13-korruselise maja. Praegu seal paiknevad vanad majad planeeringu järgi lammutatakse.

Üürnik on sundseisus

Veerandi sajandi eest Dünamo spordiühingult tööandja korteri saanud Murer hakkas pärast Eesti taasiseseisvumist üüri maksma Dünamo järglasele, spordiseltsile Põhjakotkas. Tema väitel tahtsid majaelanikud kortereid erastada, kuid seda ei võimaldatud.

Kui Tallinna linnavalitsus algatas Tartu maantee 50 ja selle lähiümbruse detailplaneeringu ning Merko Ehitus kõik sealsed hooned omandas, seisidki seni üürnikena Tartu maantee 52a majas elanud inimesed tõiga ees, et peavad oma korteritest loobuma. Põhjakotkas teatas mullu 13. novembril Murerile, et hoone lammutamise tõttu lõpeb tema üürileping tänavu 30. juunil. Kuna Murer korterit ei vabastanud, sai ta Põhjakotkalt tänavu 16. juulil uue tähtkirja, et hiljemalt 30. juuliks peab ta eluaseme vabastama.

Põhjakotkast esindav advokaat Owe Ladva kinnitas, et Tartu maantee 52a maja ülejäänud elanikud on majast lahkunud või lahkumas. Ainult Murer ei soostu eluruume vabastama, vaid nõuab äramineku eest 500 000 krooni.

Advokaadi sõnul tähendab see, et korteri vabastamine tuleb lahendada sundkorras kas üürikomisjoni või kohtu otsusega. Samas on Põhjakotkas Murerile pakkunud rahalist hüvitist, kuid naine on sellest kui liiga väiksest loobunud.

«Spordiseltsi ja Mureri vahel polnud küll kirjalikku üürilepingut, kuid mõlemad on seisukohal, et nende vahel oli üürisuhe tähtajaga 30. juuni 2007,» kinnitas Ladva. Ta lisas, et kuna üüri Murer viimastel aastatel ei maksnud, on ta eluruumi tasuta kasutanud.

Linn ei aita

Mureri sõnul ei võta linn teda, sama hästi kui sundüürnikku, korterijärjekorda. Ametnike väitel peaks tüli lahendama Põhjakotkas. Advokaat Ladva sõnul ongi Mureri häda selles, et ta ei ole sundüürnik.

Tartu maantee 52 krundil Lastekodu tänava ääres on teinegi elumaja, mille Põhjakotkas kunagi linnale andis. Maja kuue korteri elanikud said omal ajal eluruumid erastatud ning Merko ostis need ära.

Merko Ehituse juhatuse liikme Tõnu Kortsi kinnitusel on firmal Tartu maantee 50 ja 52 asuvate hoonete lammutamise luba käes ning peagi loodetakse ka maja 52a lammutamise luba saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles