Tehnikaülikool plaanib osta Audentese majad

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledži professor Lembit
Nei ütleb Puiestee tänava koolikompleksi rentimise põhjuseks
üliõpilaste hulga kiire kasvu.
Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledži professor Lembit Nei ütleb Puiestee tänava koolikompleksi rentimise põhjuseks üliõpilaste hulga kiire kasvu. Foto: Margus Ansu

Tallinna Tehnikaülikool on oma hoogsalt laienevale Tartu kolledžile rentinud Audentese erakooli ja ülikooli endised hooned, kõrgkool ei varja aga kavatsust hooned tulevikus välja osta.

Aasta algul rentis tehnikaülikool Puiestee tänava koolikompleksi ülikoolihoone aadressiga Puiestee 80a, nüüd on aga leping tehtud ka erakooli maja (Puiestee 78) kohta. Rendi hinda kõrgkool leppe konfidentsiaalsusele viidates ei avalikustanud, kui taustast rääkides ei oldud kidakeelsed.

«Ostuplaan põhimõtteliselt on, millal see realiseerub, ei oska öelda. Osta tahame just nimelt seda kompleksi, oleme selle välja valinud ja see sobib meile hästi,» ütles Tallinna Tehnikaülikooli arendusprorektor Andres Keevallik.

Professor Lembit Nei ütles, et tehnikaülikooli Tartu üksusele avaramate pindade rentimise taust on lihtne: Tartus läheb hästi, sisseastujaid on palju ja erialad on populaarsed.

Pärast tänavust vastuvõttu kasvab üliõpilaste arv ligemale kahesajani.

Õpetatavaid erialasid on neli. Need on tööstusökoloogia, materjalide taaskasutus (olemuselt inseneriala), tööstus- ja tsiviilehitus spetsialiseerumisega restaureerimisele ning maastikuarhitektuur.

Lisaks bakalaureuseõppe esimesel kahel kursusel õppijaile on tehnikaülikoolil Tartus magistrante ja sellest sügisest ka esimesed juhendatavad doktorandid.

Septembris avamine

Kasvust tingitult vajab tehnikaülikool Tartus nüüd juba kahte Puiestee tänava hoonet, eriti arvestades, et tudengeid tuleb veelgi juurde. «Vakantseid pindu ei jää,» tõdes Lembit Nei.

Koolikompleksi pidulik avamine on Puiestee tänaval plaanis 10. septembril, õppetöö algab nädalapäevad varem. Oluline on tähele panna, et ei muutu ainult asukoht, vaid ka nimi.

Seni on tehnikaülikoolil Tartus säästva tehnoloogia instituut, septembrist aga ametlikult Tartu kolledž. Just praegu on käsil kolimine. «Mul on siin Akadeemia tänavas veel ainult kirjutuslaud, internetiühendus ja telefon,» osutas Nei.

Arendusprorektor Andres Keevallik ütles, et esialgu on raske vastata, kui suureks peaks ülikooli Tartu kolledž kasvama, kuid kriitiliseks massiks, mille saavutamine võiks olla kolme lähema aasta siht, nimetas ta 500 üliõpilast.

Seda mitte ainult seniste õppekavade varal, plaanis on ka uued erialad. Näiteks taotleti tänavu riigi tellimust automaatika- ja elektroonikasüsteemide kursusele. Paraku eduta.

Kolledžid üle riigi

«Tahame esindatud olla ennekõike oluliste tehnikaerialadega, et Lõuna-Eesti noored saaksid heatasemelist tehnikaharidust lisaks maaülikoolis pakutavale,» selgitas prorektor. «Me oleme ikkagi tehnika- ja tehnoloogiaerialadele spetsialiseerunud ülikool.»

Tehnikaülikool, kes valdavalt saab oma tudengid Tallinnast ja Harjumaalt, on jõuliselt hakanud tegutsema regioonides. Lisaks Tartule on kolledž ka Kohtla-Järvel. Keevalliku hinnangul on see tugevas seisus, spetsialiseerunud kütustekeemiale ja energeetikale. Kolledž Saaremaal on esialgu veel embrüonaalses seisus.

Tartus soovib tehnikaülikool lisaks tasemeõppele pakkuda ka ümberõpet ja tehnikaalaseid konsultatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles