Hispaania netiahistaja ohvriks langes Eestist 43 noormeest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahistajad varitsevad netis noori
Ahistajad varitsevad netis noori Foto: Caro / Scanpix

End hispaania tüdrukuks nimetanud ja internetis alaealiste noormeestega kontakti otsinud, kuid hiljem neid šantažeerima asunud kurjategijaks osutus hispaanlasest noormees, kes ahistas Eestis 43 noorukit.


Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul käivitas Eesti politsei salapärase netiahistaja tegevuse uurimiseks kriminaalasja mullu kevadel, kui hakkasid laekuma teated, et tundmatu isik on veebikeskonnas noori šantažeerima asunud.

Selgus, et end hispaania tüdrukuna eksponeerinud tundmatu võttis ühendust alaealiste noormeestega ja palus saata endale noorukitest alasti pilte, hiljem aga nõudis üha uusi paljastusi, ähvardades vastasel korral juba saadetud aktifotod noormeeste tuttavatele saata.

«Ahistaja võttis noormeestega alati ühendust noorteportaali rate.ee kaudu ning hiljem suhtles edasi MSN-i suhtlusprogrammi kaudu,» ütles Tuulik BNSile.

Netiahistaja tegevus võttis traagilised pöörded mullu märtsis, kui koolivaheaja esimesel päeval võttis endalt püstolilasuga elu Viljandis elanud 14-aastane Sten Kalma. Tema surma tagamaid uurides selgus, et noormees oli sattunud sama ahistaja ohvriks, oli avaldanud endast alasti pilte ja videosid ning ei suutnud hiljem tema šantaažile enam vastu seista.

Kuna oli alust arvata, et ahistaja asub Hispaanias, pöördus prokuratuur õigusabipalvega Hispaania ametivõimude poole, et kahtlustatav isik tuvastada. Mullu oktoobris õnnestuski Hispaania uurijatel leida ahistamises kahtlustatav, kelleks osutus 20-aastane hispaanlane Benjamin. Ühtlasi saadi temalt kätte ka oluline asitõend ehk arvuti kõvaketas.

Uurimisel selgus, et Benjamin oli internetis ühenduses mitme Euroopa riigi noormeestega, kokku oli tal kontakte üle 700 ja seda lisaks Eestile näiteks ka Norras ja Hollandis. Ka Eestis oli tal kontakte kaugelt üle 43, kuid just niipaljud noormehed olid saatnud talle oma aktifotosid ja langenud seetõttu ahistamise ohvriks. «Ülejäänud keeldusid võõrale end paljastamast ning paljud käitusid väga õieti ja blokeerisid koheselt tundmatu tülitaja ligipääsu oma veebikontodele,» ütles Tuulik.

«43 Benjamini ohvri hulgas olid 13-17-aastased noorukid, kuid Eesti seaduste mõistes viis neist vaid kaheksa puhul Benjamini tegevus kuriteoni,» lisas Tuulik.

Ta selgitas, et Eesti seaduste järgi ei ole kuritegu, kui alla 18-aastast kujutatakse erootilises situatsioonis, kuid paljud ahistaja ohvrid just selliseid pilte talle saatsid. Samas noorema kui 14-aastase puhul on ka juba erootilise pildi tegemine või valdamine kuritegu.

Prokuratuuri andmetel oli Benjamin võtnud veebikeskkonnast võõra tüdruku pildi ning väitis hiljem, et fotol on kujutatud just teda. Kui Eesti noormeestele valetas ta, et on süütu hispaanlanna, siis teiste riikide ohvritele rääkis, et on eestlane.

Eesti keelt Benjamin ise ei osanud, kuid tal oli internetikeskkonnas üks eestlannast tuttav, kes teda tahtmatult aitas. Nimelt palus ta aegajalt tõlkida etteantud lauseid Eesti keelde, et neid siis ohvritega suhtlemisel kasutada. «Teadaolevalt Benjamini tõlkimisel aidanud eesti tüdruk mehe kuritegelikest plaanidest ei teanud,» lisas Tuulik.

Kuna Hispaania seadused on noorte seksuaalse ahistamise vallas rangemad, näiteks ei tohi seal omada ka alla 18-aastase isiku erootilisi fotosid, ning ka karistusmäärad on Eesti omadest suuremad, otsustas Eesti anda uurimise üle Hispaaniale. Teadaolevalt on uurimine Hispaanias veel pooleli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles