Kommipakist alanud vastasseisu tagamaad

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese abikaasa Evelin Ilves on varemgi innustanud eestlasi rohkem sporti tegema ja tervislikumalt toituma.
President Toomas Hendrik Ilvese abikaasa Evelin Ilves on varemgi innustanud eestlasi rohkem sporti tegema ja tervislikumalt toituma. Foto: Aivar Kullamaa / Kroonika

Presidendi abikaasa Evelin Ilves süüdistas ajakirjandust valetamises. Ent kas süüdistusel, nagu oleks ajakirjandus Ilvesele sõnad suhu pannud, on ka alust?



Olin eelmise nädala esmaspäeval teel kohtumisele telemajas, kui telefoni saabus sõnum: «Tere! Olen kl 15.10-ni Vene tn shokolaadikohvikus, kui olete siinkandis, astuge sisse, kõneleme transrasva jutu ära! Trv! Evelin Ilves.»

Kell näitas 14.42. Keerasin telemaja ees kannalt vanalinna poole ja saatsin käigult sõnumi: «Lendan kohale.»

Niiviisi algas mu suhtlus president Toomas Hendrik Ilvese abikaasa Evelin Ilvesega teemal, mis pärast eelmisel laupäeval Arteris avaldatud kirjutist tervisele ohtlike transrasvade sisaldusest Kalevi kommides sai avalikkuse kõneaineks, kuid pöördus peagi Evelin Ilvese rünnakuks minu vastu.

Üleeilses ETV saates «Ringvaade» vastas Evelin Ilves Marko Reikopi küsimusele, miks ta on kutsunud üles Eesti komme mitte sööma: «Ma ei ole teinud sellist avaldust.» Ilves tunnistas, et teema sai alguse tema lapse lasteaia lastevanemate meiliringi saadetud kirjast: «Mina kirjutasin siselisti, et mina ei soovita komme kinkida; sellepärast, et paljud odavamad kommid on transrasvhapetega.»

Ilves väitis, et vale on väide, nagu ostaks ta 450-kroonise kilohinnaga komme. Kokkuvõtvalt kasutas ta minu kirjutise kohta sõnu «see on puhas vale» ja kinnitas, et «mina ei ole öelnud neid asju». Saatelõigu lõpus küsis Evelin Ilves: «Kas nad (Postimees ja Arter – toim) ei oska muidu oma lehte müüa kui väljamõeldud vastandusi tekitades?»

Kommisõja lähtekoht


Kogu nn kommisõda sai tõepoolest alguse ühest Evelin Ilvese tütre lasteaia vanematele saadetud e-kirjast, millest ta rääkis ka «Ringvaates».

Ilves kirjutab: «Ma ei saa kyll lubada jõulupakkidega sehkendamist enda peale võtta, aga soovitan mitte Kalevi komme kinkida – kõik või väga valdav enamus nende kommidest, mis pole valikshokolaad, on transrasvu täis topitud. See on keemiline tahke ja odav rasv, mida kasutatakse mitmesugustes vabrikutoitudes eesmärgiga hinda alla saada.

Transrasv ei seedu ja jääb nagu prügi osaliselt organismi reostama. [---] Nii maitsevadki vanad armsad kommid teisiti, sest looduslikke rasvu asendab keemia [---]. Transrasvad on tervisele kahjulikud, eriti lastele, soovitan sellesse tõsiselt suhtuda. Ja kahju, kui peab armastatud lasteaia jõulupaki otse prügikonteinerisse saatma.»

Kirjast on selgelt näha, et Evelin Ilves võttis sihikule just Kalevi kommid, ja kui ta «Ringvaates» ütles, et «mina ei soovita komme kinkida», jättis ta mainimata, et ta ei soovitanud Kalevi komme kinkida.

Evelin Ilvese e-kirja ma Arteri loos siiski ei kasutanud, ehkki ajakirjanduseetiliselt polnuks see tingimata taunitav, sest tegu ei olnud erakirjavahetusega ja see ei sisaldanud delikaatseid isikuandmeid, vaid ühiskondlikult kaalukat arvamusavaldust.

Intervjuu põhiküsimus

Vestlus Evelin Ilvesega šokolaadikohvikus toimus nelja silma all, selle jooksul kirjutasin tihedalt täis viis A4-lehte. Õppinud arstina (Ilves lõpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1993. aastal – toim) alustas ta juttu tervishoiust, jätkas liikumise ja toitumise tähtsusega, toidupakkide märgistusega, keemiliste ainete sisaldusega toidus jne. See kõik on vajalik info, et ajakirjanik mõistaks paremini intervjueeritava positsiooni ja hoiakuid.

Seesuguseid üldisi, taustu avavaid vestlusi peavad oma allikatega kõik ajakirjanikud, kes püüavad teemasse süüvida. Näiteks Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktori professor Raivo Vokiga rääkisin kahel korral kokku kolmveerand tundi, et end transrasvade küsimusega kurssi viia.

Intervjuu põhiküsimus, nii nagu see peab sisalduma igas usutluses, sai Evelin Ilvesele esitatud konkreetselt: kui kõik kanalid räägivad, et tuleb eelistada eestimaist, siis mis signaali saadab see, kui tema astub vastu Kalevile, ühele Eesti armastatumale ettevõttele?

«Minu signaal on see, et ma ei osta nende tooteid,» lausus Ilves.
Sama päeva lõpus kell 23.53 sain Evelin Ilveselt e-kirja, kus seisavad sellised laused: «Aga Kalevi «armastatud» kommid, mis meie ajal veel naturaalsetest asjadest koosnesid, sisaldavad märgistuse andmetel täna transrasvu, näiteks Kaseke, Pilveke, Merekivikesed, Tallinn, Kalev (kunagine esinduskomm), Tiina, Lily, Kakaobatoonid, Kiss-Kiss, Kamakommid, Komeet, Kaevur, Marmelade, Teekonna jne. [---] Kas te imestate nüüd, miks neid paljudesse arenenud riikidesse eksportida ei saa? Taani laps on nende eest kaitstud, kuid meie oma lapsed?»

Kantselei kiitis heaks

Pärast intervjuud Evelin Ilvesega sain presidendi kantseleilt palve, et saadaksin tema tsitaadid enne avaldamist ülevaatamiseks.

Meediasuhtluses kogenud kantselei peaks ometi teadma, et seesugused palved tuleb esitada enne intervjuud, mitte pärast, kuid sellegipoolest, inimlikust vastutulelikkusest, soostusin.

Vabariigi presidendi kantselei vastas, et kõik on korras ja neil ei ole ühtegi pretensiooni, peale ühe: lisada lausesse «Minu signaal on see, et ma ei osta nende tooteid» sõna «kõiki». Niisiis: «... ei osta kõiki nende tooteid.»

Väitsin, et minu reporterimärkmetes nimetatud lauses sõna «kõiki» ei esine. Kuid kantselei inimliku argumendi peale, et tänu nende abile ma üldse intervjuu saingi, nõustusin soovitud täiendusega.

Lisaks kooskõlastasime, et Evelin Ilves ostab valikšokolaadi, millest ta oli mulle usutluses rääkinud. Uurisin Kalevist, et valikšokolaadi kilo hind algab 420 kroonist, mille märkisin sulgudesse. Mitte kuskil loos ei ole kirjas, et Evelin Ilves ostab just 420- või 450-kroonist Kalevi valikšokolaadi.

Evelin Ilvese süüdistus, nagu müüks ajakirjandus end vastandusi tekitades, tuleneb siiski sellest, et ta tekitas ise vastanduse Kaleviga. Kusjuures: paradoksaalsel kombel on Ilvese vastuseis Kalevile põhjendatud, sest nagu Kalev on tunnistanud, sisaldub paljudes nende toodetes tõepoolest transrasvu.

Ja sellest ongi Postimees rääkinud. Valetamata ja asju välja mõtlemata.

Kirjavahetus

Evelin Ilvese e-kiri lasteaia meililistis

Hei!

Ma ei saa kyll lubada jõulupakkidega sehkendamist enda peale võtta, aga soovitan mitte Kalevi komme kinkida – kõik või väga valdav enamus nende kommidest, mis pole valikshokolaad, on transrasvu täis topitud. See on keemiline tahke ja odav rasv, mida kasutatakse mitmesugustes vabrikutoitudes eesmärgiga hinda alla saada. Transrasv ei seedu ja jääb nagu prügi osaliselt organismi reostama. EL-s on transrasvu sisaldavate toiduainete märgistamine erinev – alates neid sisaldava müügikeelust, suurelt nähtavast märgistamistnõudest kuni Eestini – kus pole ses osas mingeid regulatsioone. Nii maitsevadki vanad armasad kommid teisiti, sest looduslikke rasvu asendab keemia, sama puudutab odavaid jäätiseid – need isegi ei sula eriti. Transrasvad on tervisele kahjulikud, eriti lastele, soovitan sellesse tõsiselt suhtuda. Ja kahju, kui peab armastatud lasteaia jõulupaki otse prügikonteinerisse saatma.

Trv! Evelin

Priit Pulleritsu
e-kiri Evelin Ilvesele


Tere,

sain teada, et olete tõstatanud olulise küsimuse – transrasvade sisalduse meie laste maiustustes.

See on vajalik teema, igatahes olen välisajakirjandusest korduvalt lugenud, kuidas nende vastu on alustatud suurt võitlust, nii et minu teada on transrasvad isegi New Yorgi restoranide menüüs keelatud. Ameerikas on ju, teadagi, ülekaalulisus suur probleem. Ja meie viimatised uuringud ka viitavad, et lastel on kehakaaluga probleeme.

Arvan, et kui Teie positsiooniga inimene selle teema üles võtab, siis pälvib see ka laialdast tähelepanu.

Soovin sel teemal Teiega vestelda, et end teemaga kurssi viia ja seejärel võtta ühendust ka Kalevi ja toitumisasjatundjatega.

Loodan, et Teil leidub täna mahti, et võiksin Teiega telefonis vestelda.

Tervitades

Priit Pullerits
Postimehe vanemtoimetaja

Evelin Ilvese vastus
Priit Pulleritsu intervjuupalvele


Tere!

Veel üks väike lisandus – maiustused üksi pole transrasvadega odavaks ja ebatervislikuks tehtud. Need sisalduvad enamikus tööstuslikes pagaritoodetes ja paljudes valmistoitudes (kotletid jms). Miks maiustuste teema oluline, on see, et neid ihaldavad lapsed ja laste tervisele ning örnale arenevale organismile on nad ka kordades kahjulikumad kui täiskasvanuile.

Kas teate näiteks, et kohukesed – mille sihtgrupp on ka lapsed – ei tohi sisaldada transrasvu, vaid glasuuris võib natuke olla. Kui paned transrasvad sisse, pead selle nimetama «desserdiks». Mida tegid tootjad? Minge kaege «dessertide» turgu – ka JÄNKS on muuseas dessert! Mis sest, et näeb välja nagu kohuke. Minu jaoks on see samasugune petmine, nagu õllepudelisse kalja villimine, rääkigu tootjad kuitahes palju musta valgeks.

Aga Kalevi «armastatud» kommid, mis meie ajal veel naturaalsetest asjadest koosnesid, sisaldavad märgistuse andmetel täna transrasvu näiteks KASEKE, PILVEKE, MEREKIVIKESED, TALLINN, KALEV (kunagine esinduskomm), TIINA, LILY, KAKAOBATOONID, KISS-KISS, KAMAKOMMID, KOMEET, KAEVUR, MARMELADE, TEEKONNA JNE. Transravsu ei sisalda (vähemalt märgistuse järgi) Mesikäpp, LOTTE väike tahvel, pralineekommid, Annekese tahvel ja teised ILMA lisanditeta shokolaadid. Kas te imestate nüüd, miks neid paljudesse arenenud riikidesse eksportida ei saa? Taani laps on nende eest kaitstud, kuid meie oma lapsed?

Küsimus on vaikutes ja informeerituses. On iga lapse õigus, et tema vanem saaks infot tervisele kahjulike ja ohtlike või ka potentsiaalselt kahjulike ainete kohta ja saaks seega valida sellise toote ostmatajätmise. Ka lapsel endal on õigus kõike seda teada. Ja nad teavad hästi, kui neile rääkida.

Ning lõpetuseks – transrasvade teema on vaid killuke tervest toitumisväljast, seda ei tasu kontekstist välja rebida ning ainsana suureks puhuda. Vähemalt sama ohtlik (või hullemgi) on hiigelkogused suhkrut (nt gaseeritud jookides), mitmed värv-ja säilituskemikaalid jne jne.

TEHKE KODUS SÜÜA, SH KOOKE JA KOMME KA!

Tervitades

Evelin Ilves

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles