Tammerk: Pullerits käitus kommivaidluses adekvaatselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmu Tammerk..
Tarmu Tammerk.. Foto: Peeter Langovits.

Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk leiab, et Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits on kommisõjas presidendi abikaasa Evelin Ilvesega adekvaatselt käitunud.

Tammerk ütles intervjuus «Terevisioonile», et presidendiproua lasteaia siselisti saadetud kiri küll ei ole avalik, ent võib selleks saada, kui selle põhjal hakkab midagi toimuma.

«Ma arvan, et Priit Pullerits on päris adekvaatselt käitunud: ta sai infot - ja me kõik ajakirjanikud saame vihjeid, infot - et Evelin Ilves on öelnud, et soovitab Kalevi komme mitte osta. See on ühiskondlikult kaalukas arvamusavaldus,» arvas Tammerk.

«Ajakirjanik ei avaldanud seda tõtakalt kohe online-meedias või ajaleheartiklis. Ta pöördus presidendi abikaasa poole, sai kokkuleppe, nad vestlesid põhjalikult, ta oli kontaktis presidendi kantseleiga. Ta tegi selle kirja baasil tööd ja seda kirja esimeses etapis välja ei toonud,» kirjeldas eetikanõunik.

Kiri avaldati tänases Postimehes ning sedagi pidas Tammerk ajakirjanikule jäänud viimaseks võimaluseks, sest ETV saates «Ringvaade» esinenud Evelin Ilves väitis, et Priit Pullerits valetab ning ta pole kunagi rääkinud Kalevist, vaid toiduainetööstusest üldiselt.

«Kui seda lasteaia siselisti kirja poleks täna ilmunud, me jääksime arutlema aegade lõpuni, et kes mida ütles. Selle kirja nägemine ja selgituse lugemine paneb mingi raamistuse ümber ka sellele «Ringvaate» intervjuule,» lisas Tammerk.

Sõnumitooja süüdistamine

Tammerk märkis, et nn «kommisõja» ja viisaskandaali vahele võib tõmmata paralleeli, sest nende ühisnimetaja on sõnumitooja süüdistamine.

«Välisministri ja presidendi abikaasaga juhtunu puudutavad inimesi, kes on meediaga suhtlemisel kogenud ja siin näeb ajakirjanduseetika ette teistsugused reeglid. Kui räägib ajakirjandusega inimene, kes satub kaamera ette esimest korda, tuleb talle selgitada, et mida sa räägid, seda näidatakse kõigile teistele ja see jääb pikaks ajaks arhiividesse püsima. Aga presidendi abikaasa või välisminister ei saa väita, et «ma ei saanud täpselt aru, kuhu see läheb või et ma oleks tahtnud veel pikemalt rääkida»,» leidis Tammerk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles