Oktoobrikuus on kõigil põhjust kooli minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea õpetaja kuu logo
Hea õpetaja kuu logo Foto: opetajakuu.ee

Täna alanud «Hea õpetaja kuu» jagamine teemanädalateks annab võimaluse õpetajakuust osa saada peale õpetajate ka vilistlastel, lapsevanematel, tulevastel õpetajatel ja õpilastel endil.

Teemakuu peaks lisaks tavaks saanud ühepäevasele õpetajate päevale tooma kooliellu elevust pikemaks ajaks. Algatuse koordinaator Alo Lõoke märkis, et nemad pakkusid välja vaid idee, millest koolid haarasid väga usinalt kinni ja hakkasid seda edasi arendama. «Suurem on iga kooli enda osa, meie poolt tuli vaid tõuge ja teemad eri nädalateks,» lausus Lõoke.

Teemakuuga on liitunud 217 kooli üle Eesti, millised üritused seal kuu jooksul toimuvad, saab teada nii koolist endast kui algatuse kodulehelt.

Koolikümblusnädalal tuleb umbes paarsada õpetajakoolituse tudengit koolidesse ja lasteaedadesse oma uut ametit proovima, olles terve nädala tööpostil abiõpetajana. Abiõpetajaks tuleb minna terveks nädalaks, et saada pilt ette, mida tulevane töö toob.

Rahaprobleemid panid algsele lennukale ideele piirid peale. «Eeldus oli, et kool suudab abiõpetajaks tulija majutada, talle transpordi ja toidu pakkuda, kõik seda paraku ei suuda,» märkis Lõoke. «Nüüd oleme leidnud ka võimalus, et paljud lähevad oma kodukooli, lähevad nädalaks koju ja teevad seda tööd. Kõik loevad praegu raha, aga meie lähenemine oli, et asju teevad inimesed, mitte raha.»

Lapsevanemanädalal korraldavad koolid avatud uste päevi ja teisi lastevanematele mõeldud üritusi, et need saaksid tuttavaks oma lapse õpetajate ja kooliga. «Kui kutsuda külalised kooli üheks päevaks, lõhutakse õppepäeva sujuvus ära. Nüüd on tagatud, et kõik tunnid toimuvad loomulikult edasi, et saada reaalne pilt koolipäevast,» põhjendas Lõoke.

«Loodame-ootame, et koolid selle nädala jooksul midagi välja mõtleks: kas kutsub klassijuhataja lapsevanemad tunnikeseks hommikukohvile, teeb kool avatud ustega spordipäeva või tähistab oma kooli sünnipäeva,» tõi ta näiteid.

Tagasi kooli nädalal on kõik vilistlased ja teised kodanikud oodatud koolidesse tunde andma ning oma kogemusi jagama. Sama algatuse raames käis president Toomas Hendrik Ilvese üleskutsel 23. veebruaril koolides tunde andmas üle 300 inimese eri valdkondadest. 19.-25. oktoobril loengu andmiseks tuleb välja valida sobiv kool ja end tunni andmiseks algatuse kodulehel registreerida.

Tudengivarju nädal toimub koolivaheajal, kui õpilased saavad minna ülikoolide loengutesse. «Meie tahaks ülikoolide avatud uste päevale lisaboonuse saada, et huviline saaks täpsemalt jälgida, mida see õpe pakub. Õpilane saaks tudengiga koos käia loengutes ja küsida temalt, millistele ootustele see vastab, millistele mitte,» rääkis õpetajakoolituse arendusjuht Lõoke oma kogemustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles