Järgmine rahvaloendus rõhub e-infole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaarti kasutamine.
ID-kaarti kasutamine. Foto: Egert Kamenik/Postimees

Järgmine rahvaloendus toimub 2012. aasta algul, sellest alates soovib riik järk-järgult üle minna e-loenduse süsteemile, mis on mugavam ja aitab raha säästa.

Järgmine rahva ja eluruumide loendus toimub 31. detsember 2011 kuni 31. märts 2012. Rahandusministeeriumi teatel viiakse see läbi kombineeritud meetodil, mis tähendab registriandmete kasutamist, e-loendust ja silmast-silma intervjuusid.

Rahandusminister Jürgen Ligi selgitas valitsuse pressikonverentsil, et peamine muutus sel loendusel on see, et kasutusele võetakse ka e-loenduse vorm. «Maksimaalselt püüame seda siduda tuludeklaratsiooni esitamisega, kus on võimalik ka loenduse vormi täita.»
«Inimestele on see kindlasti mugavam kui ukselt-uksele loendamine,» arvas Ligi.

Riigile tähendab see aga ka märgatavat säästu. Kui esialgu oli loenduse kuluks arvestatud üle 360 miljoni krooni, siis Ligi sõnul on e-vormi abil võimalik seda umbes kuuendiku võrra odavamalt läbi viia.

E-loenduse läbiviimiseks muudetakse ühtlasi ka riikliku statistika seadust. «Ettevalmistus on põhjalik, eeldab IT-lahendusi, mis meil siiani puuduvad. Aga innovatsioon ja kokkuhoid rahvaloenduses toimuvad kogu aeg ning me liigume selles suunas, et loendus teha täielikult registripõhiseks ja silmast-silma loendamist poleks vaja enam üldse teha,» lisas rahandusminister.

Täiesti registripõhiselt on rahandusministeeriumi teatel võimalik loendus läbi viia 2020. aastal.

Prooviloendus tänavu talvel

Valitsus on juba kinnitanud prooviloenduse loendusmomendi, mis on määranud 31. detsembrile 2009. aastal, mil algab 21. veebruarini kestev e-loendus.

Küsitlejate kodukülastused, kes end elektrooniliselt ei loendanud, toimuvad järgmise aasta 5. märtsist 31. märtsini. Prooviloendus korraldatakse võimalikult sarnastes tingimustes põhiloendusega, et täpsemini planeerida põhiloendust ja e-loenduse osakaalu.

Järgmise loenduse hinnanguline maksumus on ligi 300 miljonit krooni, mis täpsustub pärast prooviloenduse läbiviimist.

Eelmine rahva ja eluruumide loendus toimus 2000. aastal 31. märtsist 9. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles