Teeme Ära meeskond kaalub prügikäitleja kohtusse andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi Raadi endisel sõjalennuväljal, mis ettevõtmise «Teeme ära» ajal kokku koguti ja mille käitlemise võttis enda peale keskkonnaministeeriumilt saadud raha eest Utileek Lõuna OÜ.
Prügi Raadi endisel sõjalennuväljal, mis ettevõtmise «Teeme ära» ajal kokku koguti ja mille käitlemise võttis enda peale keskkonnaministeeriumilt saadud raha eest Utileek Lõuna OÜ. Foto: Margus Ansu

Kodanikualgatus Teeme Ära koostöös keskkonnaministeeriumi, Eestimaa Looduse Fondi ja keskkonnainspektsiooniga kaaluvad prügikäitleja Utileek ja Utileek Lõuna kohtusse kaebamist.


«Oleme äärmiselt nördinud partneri üle, kes ei hooli kümnete tuhandete inimeste vabatahtlikust tööst ega täida omapoolseid kohustusi. Kogu Teeme Ära aktsioon põhines usaldusel, aususel ja koostööl ning Utileegi käitumist saab nimetada pahatahtlikuks,» teatas Teeme Ära prügikoristusaktsiooni eestvedaja Rainer Nõlvak.

Teeme Ära prügikoristusaktsiooni ajal toodi ürituse kommunikatsioonijuhi Anneli Ohvrili teatel Eestimaa metsadest välja ligi 10 000 tonni prügi, millest 8 500 tonni on tänu headele partneritele käideldud.

Utileek ja Utileek Lõuna omandusse anti üle käitlemiseks kokku 4 000 tonni prügi, millest hinnanguliselt 1.500 tonni on ikka veel ajutistel platsidel Harkus, Kuusikul ja Raadi lennuväljal Tartus. Hoolimata tähtaegade pikendamistest pole Utileek siiani oma kohustust lõpuni täitnud, kuigi töö teostamise eest on tasutud.

Keskkonnainspektsioon on teinud Utileegile ettekirjutuse, mille kohaselt tuleb Utileegil Harku ajutine prügila likvideerida 30. novembriks. Utileek on ettekirjutuse vaidlustanud.

Analoogsed ettekirjutused prügi likvideerimiseks on esitatud kohalike omavalitsuste poolt koostöös Keskkonnainspektsiooniga ka Raadi ja Kuusiku platside kohta. Raadil tuleb Utileegil plats vabastada 15. oktoobriks, kus lisaks Teeme Ära prügile ootab äravedamist suurem kogus ehitus- ja muid jäätmeid, mis on tekkinud Utileegi põhitegevusest eelnevatel aastatel.

Keskkonnaministeeriumi ja Eestimaa Looduse Fondi poolt allkirjastatud lepingute alusel Utileegiga ja Utileek Lõunaga olid viimased kohustatud kogu neile usaldatud Teeme Ära prügi ära käitlema eelmise aasta augustiks. Tähtaega on korra pikendatud, kuid selle aja jooksul on prügi edasi käideldud minimaalses mahus.

Reedel keskkonnaministeeriumis aset leidnud kohtumisel arutati erinevaid võimalusi probleemi lahendamiseks. Nõlvaku sõnutsi pole välistatud, et tuleb leida uued partnerid, kes saaksid prügi uuesti käitlemisega alustada peale seda, kui juriidiliselt on prügi taas riigi või Teeme Ära omanduses. Prügi taaskäitlemine võib hinnanguliselt maksma minna ligi miljon krooni.

Teeme Ära prügikoristusaktsioon leidis aset 3. mail 2008 aastal, kus 50 000 vabatahtliku, sadade organisatsioonide ja prügikäitlejate abiga sai Eestimaa 10 000 tonni prügi võrra puhtamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles