Marti Aavik: tsirkus või tarkus

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Pm

Protest Tallinna lasteaedade eelarvekärpe vastu suureneb ja teisiti see olla ei saagi. Raiskamine Tallinnas irvitab meile näkku aidata lubavatelt plakatitelt, aga «kokkuhoid» nendest valdkondadest, mis on omavalitsuse otsene kohustus.

Põhiseadus kohustab kohalikku omavalitsust tagama vajaliku arvu haridusasutusi. Lasteaed annab alusharidust ja see peab olema kättesaadav igale lapsele. Lasteaiakohtadega ning lapsevanemate võrdse kohtlemisega on Tallinnas paraku probleeme «kokkuhoiutagi».

Nüüd siis veel kava niigi alarahastatud süsteemi sandistada, kärpides eelarvet veerandi võrra. Lasteaiakoha puudumiselgi on hind, selleski on raiskamist, sest välistatakse ühe vanema töö ja ka maksutulud. Seda ei saa kuidagi nimetada ettevaatavaks tegevuseks.

Esiteks peavad omavalitsused täitma seadusi ja pidama silmas nende mõtet. Kui seadus ei meeldi, siis saab erakond ju proovida seda muuta.

Kui näiteks Keskerakond arvab, et kohaliku omavalitsuse ülesanne peaks Eestis edaspidi olema keskväljakul küttepuudetsirkuse korraldamine, valimiseelsed plakatid maksumaksja raha eest jmt, aga mitte lasteaedade ja koolide pidamine, siis tuleks neil seda avalikult tunnistada ja teha ettepanek põhiseaduse muutmiseks.

Praegu on aga linnavalitsejad tegemas omapäi valikut tsirkuse ja hariduse vahel. Vist küsimata endalt, kas neil sellisteks valikuteks tegelikult üldse õigust on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles