Rohelised lubasid uurida Talleggi kanade matmiskohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talleggi kanad.
Talleggi kanad. Foto: Toomas Huik

Rohelised teatasid, et kavatsevad Newcastle'i tõve leviku vältimiseks hukatud Talleggi kanade matmiskohta soojustundliku kaameraga kolmapäeval uurida. Nende hinnangul kujutavad Talleggis hukatud kanad asjatundmatu matmise tõttu tõsist keskkonnaohtu.

«Soovin, et eksiksin, kuid infrapunakaamera ei näita tõenäoliselt midagi ja sellest saame järeldada, et kanalaipade temperatuur pole tõusnud viirusi hävitavale tasemele,» ütles riigikogu roheliste fraktsiooni aseesimees Marek Strandberg.



Põhjavesi võib reostuda



Roheliste hinnangul maeti kanad küllaltki madalale ja auku, korjuste temperatuuri aga lagunemise käigus ei mõõdetud ja seetõttu pole teada, kas see neis oludes üldse viirusi hävitava tasemeni tõusis. Roheliste andmeil kaeti kanalaibad savikihiga, mis tähendab, et kui lagunemiseks ei olnud piisavalt niiskust, siis viirus ei hävi.



Rohelised näevad ohtu ka selles, et laibavedelik võib koos veel elujõulise viirusega nõrguda põhjavette. Strandbergi sõnul võib Rae vallas asuvat kanade ühishauda võrrelda Soome Nokia linnaga, kus solk imbus joogivette ja põhjustas keskkonnakatastroofi.



«On oht, et Rae valla kanade matmiskoht muutub Eesti Nokiaks,» lausus parlamendipoliitik.



Rohelised on oma kahtlusi varemgi väljendanud, kuid veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel on need tagasi lükanud.



Kevadel võetakse proovid



«Mul on laual üsna erinevaid teaduslikke arvamusi nii Austraaliast, Ameerika Ühendriikidest kui ka mujalt ja need väidavad, et korjuses ei püsi viirus elujõulisena üle kümne ööpäeva,» ütles Pärtel eelmisel nädalal Eesti Päevalehele.



Harjumaa keskkonnateenistuse juhataja Jaan Pikka kinnitas ajalehele, et korjused maeti kaheksameetrise prügikihi sisse ning põhjavette ei tohiks viirus ega lagunemisjäägid jõuda. Kevade saabudes kavatseb keskkonnateenistus võtta kanade matmispaiga lähedalt ka veeproove veendumaks, et reostust pole tekkinud.



Pärtel ütles BNSile, et otsest seaduslikku võimalust roheliste aktsiooni keelata ametil ei ole, ent kui rohelised kavatsevad matmispaigas pinnast rikkuda, on tegemist väga mõtlematu sammuga. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles